- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Orban veliki državnik, spreman da pomogne Republici Srpskoj

© Ustupljeno SputnjikuMilorad Dodik i Viktor Orban
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je mađarski premijer Viktor Orban važan i veliki državnik sa kojim će sutra razgovarati o političkim i ekonomskim temama.
Dodik je, u emisiji „Intervju“ RTRS-a, istakao da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost da pomogne Republici Srpskoj.
„Tako što bi, recimo, značajan broj nekih podsticaja koji se daju mađarskim preduzetnicima malim i srednjim, moglo da se prenese u Republiku Srpsku i da ljudi iz Srpske mogu da koriste te fondove kroz neku proceduru koji ćemo mi dogovoriti“, naveo je Dodik.
Dodik je rekao da postoji nekoliko zajedničkih projekata, odnosno potencijalnih investicija Mađarske i Republike Srpske.
On je napomenuo da sutra počinje i gradnja auto-puta od Prijedora do Banjaluke, što je, kako je ocenio, važna vest za svakog građanina Republike Srpske.
„Početak radova je u danu kada dolazi Orban, kada ćemo s njim razgovarati o tome da gradimo neke energetske objekte. Moja ideja je da pokušamo s njim da dogovorimo da se gradi drugi tunel sa Trebišnjice, sa akumulacionog jezera iznad Trebinja“, rekao je Dodik, dodajući da je u planu da se on spusti do Hrvatske ili Crne Gore, u zavisnosti od toga s kojom državom bude postignut što je moguće bolji aranžman.
Podsetimo, Orban će u subotu, zajedno sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, posetiti Republiku Srpsku.

„Stabilna BiH samo ako se vrati izvornom Dejtonu“

Dodik je rekao da Republika Srpska želi ustavnu BiH, koja može biti stabilna samo ako se vrati izvornom Dejtonu i ako se poštuju konstitutivni narodi u njoj.
Visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda BiH napravili su veliki nered u BiH, kazao je Dodik, navodeći da su velike i moćne zemlje, poput SAD-a i EU, to podržale, umesto da počiste nered.
„Koncept koji je nametnut u BiH je antiustavan. On ne odgovara Dejtonskom sporazumu, pa čak ni duhu tog sporazuma. Suština Dejtonskog sporazuma je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja suvereno upravljaju unutrašnjim političkim procesima. Za BiH je bilo predviđeno da ima samo međunarodni politički suverenitet i u to niko ne zadire“, istakao je Dodik.
On je poručio da vojska, indirektni porezi i pravosuđe sigurno ne spadaju pod međunarodni suverenitet BiH.
„To je otpor prema laži koja je od strane EU u kontinuitetu ovde plasirana kao borba za vladavinu prava, a koja je u suštini bila vladavina neprava i koja je dozvolila da tri sudije stranca Ustavnog suda BiH krše Ustav. Takođe, podržala je visokog predstavnika Pedija Ešdauna da nametne Krivični zakon BiH gde piše da će onaj ko ne poštuje odluku ustavnog suda BiH krivično da odgovara. Dakle, sa umišljajem su to učinili pre 15 godina kako bi danas kažnjavali svakog ko kaže da rade protiv Ustava jer u Ustavu nigde ne piše da su šume i poljoprivredno zemljište vlasništvo BiH“, obrazložio je Dodik.
Ukazao je da je strategija Republike Srpske i njenih predstavnika od početka bila da se ne dozvoli promena slova Ustava BiH.
„BiH može da bude stabilna, ako se vrati na ustavnu poziciju i da se narodi međusobno poštuju. Mi koji se borimo za poštovanje Dejtonskog sporazuma proglašeni smo da ga rušimo, a oni koji su srušili sve, pa čak i da se narodi pomire, zaštićeni su, što je neprihvatljivo“, ocenio je Dodik.
Dodik je poručio da se bori za političke interese Republike Srpske i srpskog naroda i da će stabilnost ostati dominantan pečat u BiH.
„Tako će biti, za razliku od pre kada su samo jedni imali monopol da objašnjavaju situaciju, a to je pre svega bilo nekoliko ambasada i visoki predstavnik. Sada Republika Srpska ima mnogo dokazanih prijatelja u regionu i u svetu“, rekao je Dodik.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala