- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Putinovi planovi za razvoj veštačke inteligencije uznemirili Pentagon

© Foto : Koncern KalašnjikovStanica za rukovanje oružjem koju kontroliše borbena veštačka inteligencija
Stanica za rukovanje oružjem koju kontroliše borbena veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da Rusija planira da aktivno radi na razvoju oružja sa veštačkom inteligencijom izaziva zabrinutost Pentagona, navodi vojni analitičar Piter Sučiu u članku lista „Nešnal interest“.
Autor članka je uveren da je napredak Rusije u oblasti visoko preciznog oružja, dronova, kao i sistema koordinacije vojnih akcija, donošenja strateških odluka i suzbijanja komunikacije neprijatelja, u stanju da ozbiljno naškodi interesima SAD.

„Prema izveštaju ‘Veštačka inteligencija i autonomija u Rusiji’, koji je ranije ove godine objavio Centar za vojno-pomorske analize (CNA), trenutno se u različitim etapama razvoja nalazi više od 150 vojnih sistema uz podršku veštačke inteligencije“, primetio je autor članka.

Ekspert je naveo da posebnu opasnost za Ameriku predstavlja sve veća saradnja Rusije i Kine u sferi visokih tehnologija i veštačke inteligencije.
Veliki deo saradnje Moskve i Pekinga je u okviru odbrambenog sektora, međutim, još bolja saradnja dve zemlje može biti i u sferi naoružanja sa veštačkom inteligencijom. Pored hipersoničnog oružja Rusije i Ratne mornarice Kine, koja se sve više razvija, to su pretnje koje Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici moraju ozbiljno da shvate, rezimirao je vojni ekspert.
Ranije je Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i kompanijama odbrambeno-industrijskog kompleksa razmotrio razvoj ruskog naoružanja. Prema rečima ruskog predsednika, razvoj i serijska proizvodnja visoko tehnološkog oružja je jedan od ključnih pravaca. Ovakav zadatak zahteva „vreme, dodatni napor, finansije“, s obzirom da iza svakog uzorka stoji „dug i mukotrpan rad hiljada naših naučnika, inženjera, programera i drugih profesionalaca", primetio je.
Lansiranje raketa iz lansera Grad  - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Američki portal: Rusija razvila genijalni raketni bacač sa veštačkom inteligencijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala