- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto pokušavate da sahranite krhki mir u srcu Evrope - upozorenje Rusije Zapadu zbog stanja u BiH

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da u BiH nema visokog predstavnika ni kandidata da danas bude imenovan na tu funkciju.
On je istakao da je Kancelarija visokog predstavnika postala izvor problema u BiH, te da imenovanje Kristijana Šmita nije u skladu sa međunarodnim pravom.
Nebenzja je naglasio da je situacija u BiH postala još složenija zbog neodgovornih postupaka spoljašnjih sila, koje ugrožavaju dogogodišnji proces pomirenja.
Govoreći o Valentinu Incku i nametnutom zakonu, Nebenzja je rekao da je Incko odlučio da ima pravo da nametne zakon i da je to podstaklo neslaganje i podjele.
"Situacija se zakomplikovala zbog uticaja spoljnih sila. Rusija ne može ostati ravnodušna na ono što se događa. Visoki predstavnik treba izaći iz imidža zaštitnika BiH. Posljednji visoki predstavnik Incko odlučio je da ima autokratsko pravo da donese zakon, iako se svi narodi u BiH nisu saglasili s tim. Međutim, s obzirom da ne priznajemo visokog predstavnika, o njemu nećemo raspravljati. Što se nas tiče, on je pristrasan i njegov cilj je da se naruši mir u BiH", rekao je Nebenzja.
Dodao je da je takav pristup podgrijao strasti između tri naroda koji se još uvijek nisu oporavili od posljedica prethodnog konflikta, ocjenjujući da ovakav pristup svu krivicu prebacuje na pleća jednog naroda.
On je podsetio da je Vlada Republike Srpske uputila 26. izvještaj Savjetu bezbjednosti.
"Postoje sve veći pritisci na Republiku Srpsku. Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve sto rade Srbi", rekao je ruski predstavnik.
On je istakao da je Šmitov izvještaj jednostran dokument, navodeći i da Rusija smatra da nastavak angažmana OHR-a predstavlja ozbiljan problem, koji u pitanje dovodi čitavu arhitekturu Dejtonskog sporazuma.
"Zašto pokušavate da sahranite krhki mir u zemlji u srcu Evrope i kako su vaši postupci u skladu sa principima demokratije i nezavisnosti koje toliko zagovarate u ovakvim situacijama? Odakle dolaze dvostruki aršini u slučaju BiH?", upitao je Nebenzja.
On je naglasio da u sve procese treba uključiti strane u BiH, da Dejtonski sporazum nema alternativu, te da je njegovo uništavanje ozbiljna prijetnja za Balkan.
Nebenzja je naveo da Rusija podržava teritorijalni integritet BiH i jednaka prava sva tri konstitutivna naroda.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
REGION
SB UN usvojio rezoluciju o produženju mandata Eufora; Rusija: BiH nema visokog predstavnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala