- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlast ne funkcioniše, rekonstrukcija nemoguća, a nema ni pada Vlade: Crna Gora u pat poziciji

© Sputnik / SputnjikZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Dan nakon što je Demokratski front saopštio da je inicijativa za rekonstrukciju Vlade za njih završena priča i da pokreću inicijativu da se formira nova Vlada Crne Gore kako bi se prevazišla institucionalna kriza, niko ne zna šta će taj savez preduzeti da pomenuta inicijativa ne završi kao pregovori o rekonstrukciji Vlade.
Od 41 poslanika parlamentarne većine, 38 ih je bilo za rekonstrukciju i tri poslanika URE, koja je branila stav da Vlada mora ostati ekspertska.
Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je za Sputnjik da je ta partija za izbor nove Vlade Crne Gore.
„Mislim da je ovo pregovaranje oko rekonstrukcije postojeće Vlade izgubilo svaki smisao. Ti pregovori su ličili na prebacivanje loptice sa jednog na drugog, kao i odgovornosti za neuspjele razgovore. Mi smo imali prve razgovore oko rekonstrukcije Vlade početkom proljeća, tada je premijer kazao da će Vlada imati dva potpredsjednika i 16 ministara, slali smo na njegov zahtjev predloge, biografije ljudi za koje smo u partijama mislili da su stručni, ali se od toga odustalo. Nakon događaja na Cetinju, tokom oktobra smo imali razgovore o rekonstrukciji Vlade. Vlada je, kako je tada rekao premijer, trebalo da ima tri potpredsjednika, 18 ministara, ali kao što je poznato, ništa ni nakon tih razgovora nije konkretizovano. Nekome nije odgovaralo da predstavnici političkih partija uđu u Vladu“, izjavio je Joković za Sputnjik.
On ističe da je SNP za izbor nove Vlade u krugu 41 poslanika vladajuće većine.

„Dobro je da je DF saopštio da treba birati novu Vladu, valjda će to nešto promijeniti, jer ovako ne valja. Za sada niko od nas ne zna kako će biti rješenje i kako ćemo doći do izbora nove Vlade“, kaže Joković.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je iz Beograda da podržava sve ono što se dogovori 41 poslanik parlamentarne većine.
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je juče kazao da onaj ko želi da se formira nova Vlada, treba prvo da sruši postojeću.
Poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić kazao je za „Vijesti“ da će analizirati novu situaciju, ali ima razumijevanje za prekidanje statusa kvo koji ne funkcioniše.

„Ako je pokrenuta rekonstrukcija od strane premijera i zaustavljanje svega bez objašnjenja, sigurno je to zahtijevalo neku reakciju. Sada se otvara jedan proces koji je promjena statusa kvo, potencijalno kao i svaka promjena može biti bolja i gora, ali postoji šansa da bude bolja. Iz iskustva i lekcija koje smo naučili za ovu godinu, ovo je moguća solucija da se nađe bolje rješenje nego što je status kvo, koji je svakodnevna konfuzija i proizvodnja problema i poklona opoziciji“, kazao je Lekić.

On kaže da u slučaju odustajanja od rekonstrukcije, ne treba isključiti i neku novu vladu.
Iz Demokratske Crne Gore poručili su juče da je njihov stav da nema izbora prije 2024. godine i da mora da se poštuje izborna volja građana.
„Nećemo prihvatiti vanredne parlamentarne izbore i tačka“, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica na konferenciji za novinare u Skupštini.
Sve ove izjave, uz današnje jasno ćutanje iz DF-a, pokazuju da se još ne vidi izlaz iz pomenute krize vlasti u Crnoj Gori.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala