- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Višegradska grupa predložila Južnoj Koreji ulaganje u brzu prugu Budimpešta-Varšava

© AP Photo / Laszlo BaloghPredsednika Južne Koreje Mun Džae-in i mađarski premijer Viktor Orban
Predsednika Južne Koreje Mun Džae-in i mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Lideri zemalja Višegradske grupe pozvali su predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina, s kojim su se sastali u Budimpešti, da razmotri ulaganje u brzu železničku liniju koja povezuje mađarsku prestonicu i Varšavu, glavni grad Poljske.
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je bio domaćin korejskom predsedniku i premijerima Višegradske četvorke (V4), koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, rekao je na zajedničkom brifingu za medije da je potencijalna investicija u tu železnicu najveći zajednički poduhvat zemalja Višegradske četvorke.
„Južna Koreja je razvila tehnologiju u ovoj oblasti, a saobraćajni koridor jug-sever u Evropi nije ostvariv ako glavni gradovi (V4) nisu povezani brzom železnicom“, rekao je Orban.
On je dodao da ulaganje u brzu prugu dužine 800 km ima za cilj da smanji vreme putovanja sa sadašnjih 12 na pet sati i izrazio nadu da će južnokorejska industrija biti zainteresovana za taj projekat.
Do samita lidera V4 i Muna dolazi na izmaku njegove devetodnevne turneje po Evropi, tokom koje je učestvovao na samitu G20 u Rimu i klimatskom samitu UN u Glazgovu.
Svi lideri Višegradske četvorke su na brifingu u Budimpešti istakli jačanje bilateralnih odnosa i trgovinske razmene s Južnom Korejom, koja je, prema Orbanovim rečima, porasli za 40 odsto u poslednjih pet godina i dostigla rekordnih 20 milijardi dolara u 2020.
Mun je nazvao Višegradsku grupu „novim evropskim proizvodnim čvorištem u usponu“ i istakao da je ta grupa drugi najveći trgovinski partner i najveća investiciona destinacija za Južnu Koreju u Evropskoj uniji.
Proizvodnja baterija za električna vozila je „glavni pokretač naše bilateralne saradnje koja je sve jača“, rekao je Mun i dodao da će Južna Koreja preuzeti „vodeću ulogu“ u razvoju transporta, energetike i infrastrukture u zemljama Višegradske četvorke, navodi AP.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao da više od 30 odsto ukupnog južnokorejskog izvoza u EU završava u zemljama V4, napomenuvši da su ekonomije ove grupe otvorene i da očekuje i da njihovi partneri budu otvoreni, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala