- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina se požalila na „nož u leđa“: Podrška Nemačke „Severnom toku 2“ šokirala Kijev

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2", nemačka luka Mukran
Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Odluka odlazeće nemačke vlade da podrži gasovod „Severni tok 2“ šokirala je Kijev, rekao je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrej Meljnik u intervjuu za nemački „RND“.
„'Severni tok 2' ostaje nož u leđa Ukrajini, što izaziva ogroman gubitak poverenja u Nemačku u narednim decenijama“, rekao je ukrajinski ambasador.
Kako je precizirao, vlasti Ukrajine bile su šokirane time što je poslednjeg radnog dana starog sastava federalne vlade nemačko Ministarstvo ekonomije zaključilo da sertifikacija gasovoda neće ugroziti bezbednost isporuka goriva Nemačkoj i Evropskoj uniji.
Meljnik se takođe požalio na to što se Berlin nije konsultovao sa Kijevom tokom procesa rasprave o projektu, što je nazvao kršenjem obaveza prema Sporazumu o pridruživanju između Ukrajine i EU.
Zbog toga je, prema rečima diplomate, ukrajinski „Naftogas“ zatražio da učestvuje u sertifikaciji gasovoda kako bi dokazao da „Severni tok 2“ „nikada ne bi trebalo pustiti u rad“.
Pored toga, ambasador je izjavio da bi zbog pokretanja gasovoda Kijev mogao da izgubi i do tri milijarde evra godišnje ili oko devet odsto budžetskih rashoda, što bi bilo „pogubno za ekonomiju zemlje“.
„'Severni tok 2' je verovatno najveća geopolitička greška odlazeće vlade koju predstojeća koalicija obavezno mora da ispravi kako bi povratila izgubljeno poverenje“, poručio je Meljnik.
Kompanija „Gasprom“ je u septembru saopštila da je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena. Drugi krak gasovoda „Severni tok 2“ biće napunjen gasom do kraja godine, saopštio je ranije direktor kompanije „OMV“ Alfred Štern.
Džo Bajden i Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
RUSIJA
Bajden rekao Merkelovoj: Nemačka da ispuni sve što je obećala Ukrajini oko ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala