- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ujedinjuju se evropski „otpadnici“: Orban, Moravjecki i Salvini prave novi savez

© AP Photo / Szilard KoszticsakMateuš Moravjecki, Viktor Orban i Mateo Salvini
Mateuš Moravjecki, Viktor Orban i Mateo Salvini - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban održao je video konferenciju sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i liderom italijanske Lige Mateom Salvinijem posvećenu osnivanju nove političke grupe u Evropskoj uniji
Italijanska Liga, poljska Pravo i pravda (PiS) i grupe u Evropskom parlamentu Identitet i demokratija te Evropski konzervativci i reformisti, nastaviće pregovore o saradnji ove sedmice, prenose mađarski mediji.
Orbanov portparol Bertalan Havasi kazao je kako su Orban, Salvini i Moravjecki istakli i uspeh deklaracije o budućnosti Evrope, zaštiti nacionalnih država i tradicionalnih vrednosti, koju je u junu objavilo 16 stranaka.
Deklaracija, koju su potpisale stranke pretežno desnice, upozorila je na pokušaje stvaranja „nadnacionalne evropske države“ u EU i pozvala na zaštitu onoga što oni smatraju „evropskim vrednostima“ poput „uloge tradicionalne porodice“ i „judeohrišćanskih vrednosti“ kao temelja Evrope.
Orban, Moravjecki i Salvini važe za evropske „otpadnike“, jer često dolaze u sukob sa administracijom u Briselu zbog neslaganja u vezi sa tim kako EU treba da izgleda i funkcioniše.
Tako je mađarski premijer nedavno optužio SAD i EU kako žele da ga sruše.
Poljski premijer Moravjecki u središtu je sukoba te zemlje i Brisela, pošto je poljski Ustavni sud odlučio da je nacionalno zakonodavstvo „starije“ u odnosu na evropsko, a Brisel je odgovorio kaznom. Moravjecki je naveo da Brisel Poljskoj „drži pištolj uperen u glavu“, te da EU postaje „nadnacionalna država“ u kojoj države imaju status provincije.
Salvini, nekadašnji potpredsednik italijanske vlade i ministar unutrašnjih poslova, takođe ima dugu istoriju sukobljavanja sa Briselom, naročito po pitanju migrantske politike.
Mateo Salvini, Mateuš Moravijecki i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Kad nezadovoljstvo politikom EU prelije čašu: Tri zemlje spremne za „evropski preporod“
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Orban uzvraća udarac: Ko će pobediti u sukobu dva sveta /video/
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Orbanov šamar Evropskoj uniji u sedam tačaka – spomenuta i Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala