- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska i SAD formiraju radnu grupu zbog situacije sa sistemima S-400

© Otdel informacionnogo obespečeniя Baltiйskogo regiona / Uđi u bazu fotografijaProtivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti
Protivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Turska i SAD će formirati radnu grupu koja će se baviti rešavanjem niza pitanja među kojima i situacijom sa ruskim sistemima S-400, saopštio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
Čavušoglu je izjavio da Turska održava kontakte sa rukovodstvom SAD, napominjući, da je sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom prošle nedelje održan u konstruktivnoj atmosferi.

„Mi smo izrazili neslaganje sa pozicijom SAD na temu Radničke partije Kurdistana (zabranjena u Turskoj). Što se tiče sistema S-400, taj stav nije u duhu savezništva. Mi ćemo formirati radnu grupu za rešavanje tih pitanja. Već smo rekli da smo SAD to predložili, a sada je taj predlog stigao i od njih, od Bajdena“, navodi agencija „Anadolu“ reči ministra spoljnih poslova Turske.

Ministar spoljnih poslova Turske je 3. novembra izlagao na parlamentarnoj komisiji o planovima i budžetu i predao izveštaj o budžetu Ministarstva spoljnih poslova i njegovih institucija za 2022. godinu.
Sjedinjene Američke Države su ranije isključile Tursku iz programa isporuke najnovijih lovaca F-35, jer je Ankara kupila ruske PVO sisteme S-400. SAD su anulirale zajednički memorandum koji je Turska potpisala u januaru 2007. godine sa sedam partnera projekta F-35: Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom. Turski predsednik je ranije izjavio da su SAD predložile Turskoj da kupi lovce F-16 nakon njenog isključivanja iz programa F-35.
Podsetimo, prvi ugovor o isporuci Turskoj ruskih PVO sistema S-400, Moskva i Ankara su potpisale u aprilu 2017. godine. Ugovorom je predviđeno da se turskoj strani predaju četiri divizije protivavionskih raketnih sistema ukupne vrednosti 2,5 milijardi dolara. Četrdeset pet posto tog iznosa Turska je platila unapred, ostatak se plaća na kredit. Već u jesen 2019. godine sve komponente protivavionskih raketnih sistema su isporučene turskoj vojsci.
Predsednici Turske i SAD, Redžep Tajip Erdogan i Džozef Bajden, na marginama Samita G20 u Rimu  - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SVET
Stejt department: Bajden preneo Erdoganu zabrinutost zbog ruskih sistema S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala