- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Slovenac u Banjaluci otvorio firmu bez zaposlenih, zaradio milion i ugasio je

CC0 / Pexels / Muškarac broji novac
Muškarac broji novac - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Firma „Prajm soker menadžment“, koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milion konvertibilnih maraka, likvidirana je pre nekoliko dana.
Likvidaciju je predložio vlasnik Denis Selimović, slovenački državljanin, a Okružni privredni sud Banjaluke je 26. oktobra doneo rešenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak, piše Kapital.ba.
U obrazloženju rešenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski overenu izjavu da je izmirio sve obaveze prema poveriocima.
Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uslovi da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacioni postupak nad ovim preduzećem.
„Prajm soker menadžment“ je jedna od firmi u Republici Srpskoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milione konvertibilnih maraka.
Dobit ove firme, koja se bavi poslovnim savetovanjem, u prošloj godini je iznosila 1,06 miliona konvertibilnih maraka. Inače, firma je i osnovana prošle godine.
Ovo je, takođe, jedna od mnogobrojnih firmi koje su slovenački državljani osnovali u Srpskoj.
Portal „Kapital“ je ranije pisao da su slovenački državljani u Banjaluci otvorili na stotine preduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti kancelarije, a da je jedan od osnovnih motiva za to upola manji porez na dobit u Srpskoj nego u Sloveniji.
Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezuje se samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto ako vlasnik podiže dividendu.
Ukoliko se preko preduzeća u Banjaluci ostvari dobit od milion evra, plaća se deset odsto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne sa računa i raspolaže po volji.
Kada u Sloveniji zaradite milion evra, prvo platite porez na dobit od 20 odsto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 odsto poreza, ako želite uzeti dividendu, piše portal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala