- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sedmoro kažnjeno zbog vređanja misice srpsko-jevrejskog porekla, ona nastavlja borbu mnogo većom tužbom

© Foto : Youtube/La Provence/PrintscreenApril Benajum, mis Provanse i prva pratilja mis Francuske koja je bila na udaru antisemitskih uvreda na društvenim mrežama
April Benajum, mis Provanse i prva pratilja mis Francuske koja je bila na udaru antisemitskih uvreda na društvenim mrežama - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Sedmoro ljudi kažnjeno je presudom francuskog suda zbog rasističkog vređanja na društvenim mrežama April Benajum, misice srpsko-jevrejskog porekla.
April Benajum takmičila se kao predstavnica Provanse na izboru za Mis Francuske u decembru prošle godine i osvojila drugo mesto. Kada je izjavila da je njen otac izraelskog-italijanskog porekla, a majka srpsko-hrvatskog, bila je meta antisemitskih uvreda na društvenim mrežama.
Najviše uvreda usledilo je na Tviteru, zbog čega je tada reagovao i ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerar Darmanon.
Epilog tog slučaja je da je sud u Parizu kaznio sedmoro optuženih, četiri žene i tri muškarca, kaznama između 300 i 800 evra, javlja AFP.
Osmi optuženi je oslobođen, pošto se njegov uvredljivi tvit nije direktno odnosio na Benajumovu.
Svi optuženi priznali su da su napisali tvitove, ali su na suđenju tvrdili da oni nisu bili antisemitski, dok su se neki branili da su iskazivali političke stavove u korist Palestinaca.
Međutim, sud je zaključio da se radi o „odbacivanju osobe zbog njenog porekla“ ili „zbog njene pretpostavljene religije“, te da su postovi na društvenim mrežama direktno napadali misicu.
Sedmoro osuđenih moraju da plate i simboličnu odštetu od jednog evra samoj Benajumovoj i u korist nekoliko asocijacija koje se bore protiv rasizma i antisemitizma, a pridružile su se tužbi.
Četvoro osuđenih, koji, prema oceni suda, nisu u potpunosti shvatili ozbiljnost svojih dela, moraće i na dvodnevna predavanja o ljudskim pravima.
Žan Luj Lagard, advokat MRAP, jedne od antirasističkih organizacija, kaže da je kazna koju je sud odredio „blaga, ali edukativna“
„Presuda je pokazala da se ne možete skriti iza interneta i društvenih mreža“, kazao je on.
Žan Vej, advokat Benajumove, kaže da krivi i Tviter jer je ta platforma dozvolila preteće tvitove koji su stajali danima.
On je rekao da je zbog toga pokrenuta posebna tužba protiv te društvene mreže.
Prva pratilja na izboru za mis Francuske 2020. Ejpril Benajum - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2020
Skandal u Francuskoj: Misica srpsko-jevrejskih korena na meti rasista, pokrenuta istraga /foto/
Ejpril Benajum - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2020
„Hitler te zaboravio“ – 40 hiljada jezivih poruka lepotici koja ima i srpske krvi – sramota Francuske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala