- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski „Šahmat“ je sedam puta jeftiniji od američkog F-35

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-75 "Šahmat"
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Cena sata leta perspektivnog ruskog lovca pete generacije „Šahmat" biće sedam puta jeftinija nego kod njegovog glavnog konkurenta američkog lovca F-35, izjavio je u intervjuu francuskom listu „Figaro" generalni direktor „Rosteha" Sergej Čemezov.

„Među avionima pete generacije sa jednim motorom i letelica starijih generacija, slične karakteristike ima samo glavni konkurent ‘Šahmata’ - lovac F-35. Međutim, u odnosu na njega, naš avion je ekonomičniji. Podsetiću da je cena jednog sata leta ‘Šahmata’ sedam puta niža nego aviona F-35", rekao je Čemezov.

Generalni direktor „Rosteha" rekao je da su osnovne prednosti „Šahmata" što je manje primetan za radare, ima moderan radar sa aktivnom faznom rešetkom, kao i mogućnost da se prilagodi u skladu sa zahtevima kupca.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ (Su-57) održana je u julu 2021. godine na aviosalonu MAKS, kada je predstavljen prototip.
Prilikom njegovog projektovanja korišćena su iskustva sa konstruisanja Su-57. Po spoljnom izgledu veoma liče, ali će „Šahmat“ biti mnogo lakši zahvaljujući jednom motoru.
Proizvodiće se prema „stelt“ tehnologiji (imaće radio-apsorbujući premaz), biće opremljen naoružanjem unutar trupa, najnovijom avionskom tehnikom i moći će da upravlja malim dronovima. Su-57 može da razvije brzinu do 1.900 kilometara na čas, dok mu je borbeni radijus 3.000 kilometara.
„Šahmat" će se proizvoditi u fabrici u Komsomoljsku na Amuru (KnAAZ). Prvi let je planiran za 2023. godinu, a serijska proizvodnja 2025. godine.
Ruski laki lovac pete generacije „Šahmat" (Su-75) prvi put će međunarodnu premijeru imati na aviosalonu „Dubai Airshow 2021“ koji će biti održan 14-18. novembra.
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ruski lovac pete generacija uskoro u Dubaiju: Veliko interesovanje za „Šahmat“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala