- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Stabilnost na spoljnim granicama Rusije i Belorusije od posebnog značaja

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Stabilnost na granici Rusije i Belorusije posebno dobija na značaju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da će Rusija nastaviti da pruža pomoć Minsku.

„Od posebnog značaja je da na našim spoljnim granicama postoji uspostavi atmosfera stabilnosti i bezbednosti. Nameravamo da se zajednički suprotstavimo bilo kakvim pokušajima mešanja u unutrašnja pitanja naših suverenih država. I Rusija će, naravno, nastaviti da pruža pomoć bratskom beloruskom narodu, u to nema sumnje“, rekao je ruski lider tokom sednice Vrhovnog državnog saveta Rusije i Belorusije.

Potpisani integracioni dekret Putin je ocenio kao korak napred i naglasio da on nije povezan sa unutarpolitičkom situacijom već da je njegov cilj – korist za građane obe zemlje.
Prema Putinovim rečima, Rusiju i Belorusiju veže viševekovno bratsko prijateljstvo, istorija a često i porodične veze.
„Više puta sam to govorio i želim i sada da ponovim, za Rusiju Belorusija nije samo dobar sused i bliski saveznik … to je zaista bratska republika, bratski narod. I težimo tome da učinimo sve da tako bude zauvek“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja između Rusije i Belorusije pokazuje pozitivnu dinamiku čak i u uslovima pandemije.
„Privrede naših zemalja su tesno isprepletane i duboko povezane. Čak i u uslovima pandemije virusa korona vidi se pozitivna dinamika u saradnji na ekonomskom planu“, rekao je Putin, dodajući da se obim bilateralne trgovine u periodu januar-avgust povećao za 36 odsto.
Rusija je, kako je rekao, glavni ekonomski partner Belorusije, a zauzima i prvo mesto po broju direktnih investicija – oko četiri milijarde dolara.
Na prostoru ZND, Belorusija je prvi trgovinski partner Rusije.
Podsetimo, Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o osnivanju Savezne države 8. decembra 1999. Do 20. godišnjice potpisivanja ovog dokumenta formirana je radna grupa za izradu industrijskih smernica.
Moskva i Minsk su ih zatim preformatirali u savezne programe za integraciju. Većina je isplanirana do 2025. godine, a neke do 2027. godine. I u Moskvi i Minsku više puta su naglašavali da saveznim programima nedostaju politička pitanja vezana za gubitak suvereniteta.
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
RUSIJA
Putin i Lukašenko odobrili vojnu doktrinu Savezne države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala