- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poziv iz Srpske: Eskobar da kaže od koga je sve tražio da ne podrži politiku srpskog jedinstva

Pratite nas
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je izjavio da zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijeva Eskobara treba zamoliti da kaže imena ljudi od kojih je tražio da ne podrže politiku srpskog jedinstva koju su inicirali SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Eskobar je, podseća Višković, u američkom kongresu potvrdio da je lično pozivao pojedine lidere u Republici Srpskoj, pa bi, kaže, bilo lepo i korektno da kaže ko su oni, iako, dodao je - "mi pretpostavljamo ko su oni".
Višković je, prenosi Srna, rekao da je siguran da je Eskobar toliko ozbiljan političar i da ne bi došao pred Kongres i iznosio netačne stvari, a oni koji su se osetili prozvanim i pogođenim, tvrdeći da to nije tačno, neka ga pitaju zašto iznosi neistine.
"Naravno da je Eskobar rekao istinu. Poražavajuće je da oni koji se kunu u Republiku Srpsku rade protiv njenih interesa i žrtvuju sve ne bi li se na taj način dočepali vlasti", naveo je Višković.
Za primer je naveo stranke u Federaciji BiH, koje, kako je rekao, imaju crvenu liniju ispod koje ne idu i gde se lako slože i dogovore.
Sa žaljenjem je primetio da to nije slučaj u Republici Srpskoj.
"Mi imamo taj problem da jednostavno nismo sposobni ili nismo u stanju da ostvarimo preko potrebno i neophodno jedinstvo u ovim ključnim momentima za opstanak Republike Srpske. Ko ne vidi neke stvari, zaista se nalazi u velikom problemu", upozorio je Višković.
Višković je izričit da su aktuelnu krizu u BiH izazvali stranci, a ne Bošnjaci, Srbi i Hrvati, koji, kako je rekao, na ovim prostorima žive stotinama godina.
"Krizu su izazvali stranci. U BiH dođe osoba iz inostranstva, kako god se ona zvala i koga kod ona predstavljala, i napravi problem zadnji dan svog mandata, seda u avion i beži kući ili troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji donosi neprovodive, sramne i neustavne odluke protiv Republike Srpske", naveo je, između ostalog, Višković.
O tome kako izgleda plan Zapada za rušenje Dodika u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govorio je glavni i odgovorni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala