- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije: Veronauka da postane predmet, a svi veroučitelji da dobiju stalan posao

© Tanjug / JADRANKA ILICPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije, povodom dve decenije od vraćanja verske nastave u škole, koju pohađa 450.000 đaka, ukazao je na dva nerešena pitanja - verska nastava treba da bude predmet, a ne nastavni program, a svih 2.010 veroučitelja, iz sedam tradicionalnih verskih zajednica, mora imati rešen status - stalan posao.
"Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubileja, nego u znatnoj meri i duhovni profil naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti", rekao je patriharh Porfirije na međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom 20 godina verske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić.
Prema rečima patrijarha, i ovaj jubilej se kao i svaki drugi može sagledati iz tri perspektive.
Prema njegovim rečima, prva je istorijska, dve decenije su dovoljne za sagledavanje okolnosti i pređenog puta, zatim kroz realno i kritičko uvažavanje činjenica gde je veronauka u pogledu statusa predmeta i njegovog mesta u sistemu nastave, od čega u dobroj meri proizlazi kvalitet nastave, kadrovi i druga pitanja.
Treća perspektiva podrazumeva sagledavanje budućnosti veronauke i šta bi trebalo uciniti da bi ona bila kvalitetnija i kako ne bi opadao broj polaznika veronauke kojih je danas 450.000, rekao je patrijarh.
Govorio je i o značaju toga da ne postoji cenzus, odnosno određeno 30 đaka, za formiranje grupa za organizovanje verske nastave.
Patrijarh je rekao da uputstva o podizanju cenzusa, koji nije postojao u Zakonu iz 2001. godine, zajedno sa tim da je verska nastava prečas, osmi čas ili slično, dovelo do toga da sada ima manje od 500.000 polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala