- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova robotska tehnologija: Uspešno izvedena jedna od prvih operacija u svetu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaOnkološka operacija uz pomoć robotskog hirurga „Da Vinči“
Onkološka operacija uz pomoć robotskog hirurga „Da Vinči“  - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Na Univerzitetskoj klinici za otorinolaringologiju u Beču urađena je jedna od prvih operacija na svetu novom robotskom tehnologijom.
Kako su zvanično saopštili iz Beča, uređaj je u toku implantacije potpuno automatski i minimalno invazivno omogućio precizan pristup unutrašnjem uhu.
Robotska hirurgija je već nekoliko godina sastavni deo hirurgije. Roboti se koriste kao produžena ruka hirurga i prenose njihove pokrete na najmanjem mogućem prostoru. Nova tehnologija kojom je izvedena operacija u Beču radi bez manuelnog upravljanja, već potpuno automatski uz pomoć preciznog navigacionog sistema.
„Nova tehnologija se može uporediti sa autopilotom u avionu. Kao autopilot, i robot radi pomoću preciznog navigacionog sistema, koji sadrži sve neophodne informacije o unutrašnjem uhu u koji se ugrađuje implantat. Robot se pokreće i radi samostalno, bez upravljanja“, objasnio je dr Volfgang Stotner sa Klinike za otorinolaringologiju.
Međutim, sistem naravno ne funkcioniše kompletno bez uplitanja ljudskog faktora. Pre operacije pravi se trodimenzionalni model unutrašnjeg uha na osnovu kompjuterske tomografije. Ukoliko se izračuna da robot ima neometan pristup uhu, da ne pogađa arterije ili nerve, operacija je moguća. Hirurg samo mora da napravi rez iza uva i da postavi implantat.
Robot postepeno buši, a između pojedinačnih postupaka obavlja se kontrola. Ukoliko neke od vrednosti nisu povoljne za pacijenta, robot automatski prekida operaciju koju potom nastavlja hirurg. Tehnologiju robota Hearo razvila je švajcarska kompanija za medicinsku tehnologiju Kaskinejšen zajedno sa kompanijom za medicinsku tehnologiju iz Insbruka MedEl, saopštili su iz Grada Beča, prenosi portal e-kapija.
Prva operacija životinje uz pomoć ruskog robotskog hirurga izvedena je u Penzi - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Jedinstveni robot-hirurg: Zbog čega je ruska verzija bolja od američke /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala