- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ključni korak Srbije i Crne Gore: Hoće li se približiti dve najbliže države

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić i Zdravko Krivokapić
Ana Brnabić i Zdravko Krivokapić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Najvažnija poruka posete premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Beogradu je da je otpočeo dijalog između Beograda i Podgorice, jer je u odnosima dveju zemalja isuviše toga nataloženo, te otopljavanje odnosa neće ići tako lako. Odnosi su u mnogo čemu toksični i treba postepeno da ozdravljuju.
Ovako u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ prvu zvaničnu posetu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića ocenjuje politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

Najvažnije je da je počeo dijalog

Prema njegovim rečima, od Krivokapićeve posete ne treba očekivati nikakve revolucionarne sporazume, potpisivanje nikakvih revolucionarnih agendi, izjava ili dokumenata, ali važno je da su dve države koje imaju mnogo toga zajedničkog otpočele dijalog.
SRBIJA
Krivokapić u poseti Srbiji: Cilj unapređenje odnosa
Za Dobrosavljevićevog kolegu Đorđa Vukadinovića, nenormalno je da su srpsko-crnogorski odnosi hladniji sada, nego za vreme vlade Mila Đukanovića. Dobro je što je dijalog pokrenut, dobro je što su najavljeni novi susreti, kao što je zajednička sednica dveju vlada. Do sada je srpska vlada održavala zajedničke sednice sa mađarskom ili bugarskom vladom, dok zajedničkih sednica sa crnogorskom vladom još nije bilo, kaže Vukadinović. To govori da strane nameravaju da se smetnje na vezama otklone.

„Očigledno je da su smetnje na vezama smetnje političke prirode. Treba ih detektovati i treba ih otkloniti. Mislim da je u ovom trenutku interes i Beograda i Podgorice da te smetnje budu otklonjene i ja to pozdravljam, bez obzira što možemo raspravljati ko je više kriv ili manje nevin i zašto je smetnji uopšte i bilo“, objašnjava Vukadinović.

Na opasku da otopljenje ili zahlađenje odnosa između balkanskih država kontrolišu zapadne velike sile, Dobrosavljević odgovara da u poslednja dva veka velike sile igraju značajnu ulogu u balkanskim odnosima. Stranci su najvažnija nepoznata u svim političkim jednačinama na našim prostorima, tvrdi on.
„Međutim, pored toga što u politici uvek uvažavate i vodite računa o interesima velikih, koji ovde imaju pakete akcija, postoji čitav niz stvari koji u svemu tome ne bi trebalo da predstavljaju problem“, naglašava Dobrosavljević.

Mnoge sporne tačke mogu se rešiti bez uplitanja Zapada

Prema Dobrosavljevićevim rečima, interesi Srbije u Crnoj Gori odnose se na zaštitu najmanje trideset odsto građana Crne Gore koji se smatraju Srbima, zaštitu ekonomskog interesa kao najznačajnijeg crnogorskog spoljnotrgovinskog partnera, kao i bezbednosno pitanje koje se odnosi na obračun sa organizovanim kriminalom. Takođe, ostaje otvoreno pitanje ambasadora. Sve se to može rešiti bez protivljenja Zapada, tvrdi naš sagovornik.
„Niko sa trunkom razuma nije pomislio da će posle 30. avgusta 2020. moći da menja spoljnopolitički koncept Crne Gore. Bilo je jasno da je balans snaga bio takav da niko neće tražiti ni povlačenje priznanja Kosova i Metohije, ni izlazak iz NATO-a ili nešto slično. U svemu tome racionalno su se ponašali i politički predstavnici Srba u Crnoj Gori i Beogradu. Dakle, mimo velikih strateških priča, postoji čitav niz stvari kojima treba da se posvetimo“, smatra Dobrosavljević.
Prema Vukadinovićevim rečima, pitanje razmene ambasadora trebalo bi da bude rešeno najkasnije na zajedničkoj sednici dveju vlada, najavljenoj za decembar.

„Nema razloga da u Beogradu i Podgorici ne bude ambasadora; personalna rešenja su tu manje presudna. Ne mislim da treba zatezati sa bilo koje strane; naravno da to treba da bude osoba koja je elementarno prihvatljiva za zemlju domaćina. Ali jedno je taj personalni aspekt, a drugo je skandaloznost činjenice da već mesecima nema ambasadora, a složili smo se, mada tu nema šta da se slažemo (to je kao dva i dva jednako četiri), da je reč o dve najbliže zemlje, dva najbliža naroda, a u velikoj meri je reč čak i o jednom narodu“, kaže Vukadinović.

Građani Crne Gore sa velikom željom i nestrpljenjem očekuju da srpsko-crnogorski odnosi krenu boljim putem, jer ne mogu biti gori od ovih kakvi su sada, kaže bivši ministar pravde u vladi SRJ Savo Marković, koji se javio iz Podgorice.
„Za početak očekujemo otkravljivanje odnosa. Za početak ne treba očekivati ništa spektakularno, ali treba očekivati da će do poboljšanja doći, pre svega na polju ekonomske saradnje, a onda i na političkom planu“, kaže Marković.
Odnosi između firmi, rođaka, prijatelja sa jedne i druge strane granice puno su bolji nego odnosi između aktuelnih vlasti dveju država, dodaje on i kada bi se politički odnosi unapredili barem za jednu trećinu u odnosu na odnose između običnih ljudi, crnogorski građani bili bi zadovoljni, dodaje on.
Sastanak Krivokapića i Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SRBIJA
Vučić i Krivokapić: Dobri odnosi od izuzetnog značaja /foto/
Što se potpisivanja Temeljnog ugovora između vlade Crne Gore i SPC tiče, Dobrosavljević predviđa da taj ugovor neće biti potpisan u skorije vreme. Nekoliko promena nacrta ugovora od strane Podgorice, kao najave za potpisivanje od kojih se odustajalo, stvorilo je, prema njegovim rečima, rezerve u Patrijaršiji. Ipak, najvažnije je da je Zakon o slobodi veroispovesti izmenjen.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala