- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Izabrani novi članovi SANU, među njima i Nikita Mihalkov i Slavenko Terzić

© Sputnik / Lola ĐorđevićSANU
SANU - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabrala je nove redovne, dopisne i inostrane članove, među kojima su Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov.
Za redovne članove Odeljenja istorijskih nauka Akademije izabrani su Miodrag Marković i Slavenko Terzić, a dopisni je Dragan Bogetić.
Redovni član Odeljenja umetnosti postao je Svetislav Božić, a dopisni Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Slobodan Šijan.
U Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti za dopisne članove izabrani su Miodrag Loma i Milivoj Nenin.
U Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke izabrani su kao redovni članovi Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković, a dopisnog Igor Dolinka.
Redovni članovi Odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su Miloš Đuran i Velimir Popsavin, a dopisni Marjan Niketić i Željko Tomanović.
Odeljenje tehničkih nauka SANU za redovne članove dobilo je Slobodana Vukosavića i Velimira Radmilovića, a dopisne Miodraga Mihaljevića, Vladimira Srdića i Vladana Devedžića.
U Odeljenju medicinskih nauka novi redovni članovi su Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević.
Za nove inostrane članove izabrani su Čašlav Brukner, Slobodan Simonović Natalija Naročnicka, Ginter Grincing i Nikita Mihalkov.
Do izborne skupštine Srpska akademija nauka i umetnosti je brojala 119, od toga 88 redovnih i 31 dopisnog, a u glasanju su danas učestvovala 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih članova.
Predsednik SANU Vladimir S. Kostić je, kako prenosi Tanjug, na kraju zasedanja rekao:
„O mojoj daljoj ulozi u Akademiji nadam se da ću vas obavestiti u ponedeljak“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala