- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dovodi do infarkta: Ruski lekari upozoravaju na opasnost od slane hrane

© Fotolia / NitrKuvanje supe
Kuvanje supe - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Naša ishrana sadrži mnogo soli. So se dodaje u sve industrijske proizvode, a mi stalno dosoljavamo hranu kada kuvamo. Međutim, so je uzrok mnogih bolesti, stoga treba ograničiti njenu upotrebu, upozorava doktor medicinskih nauka, ruski kardiolog Vladimir Podhomutnikov.
„Prekomerna upotreba soli nanosi ogromnu štetu bubrezima, srcu, arterijama. Kada se u telu poremete metabolički procesi zadržava se tečnost u organizmu, razvija se edem, pojavljuje se prekomerna težina. Pored toga, visok nivo unosa soli može da izazove migrene koje pogoršavaju stanje pacijenta sa astmom“, upozorava lekar.
Ipak, kako dodaje, glavna optužba protiv soli je da ona dovodi do povišenog krvnog pritiska.
„To je osnovni faktor rizika za razvoj strašnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara“, objašnjava kardiolog.
Kardiolog i nutricionista Natalija Karamnova podseća da se često može čuti da u ishrani „nema ništa gore od šećera“, te naglašava da su ipak proizvodi sa visokim sadržajem soli na prvom mestu.
Dobra opcija za ljude koji žele da izbegnu dosoljavanje hrane je korišćenje limunovog soka i soka od nara prilikom spremanja hrane, dodaje dr Podhomutnikov. Pogodni su kao preliv za salate, kao i za marinade za meso i ribu.
Još jedna opcija je eksperimentisanje sa začinima.
„Ako je jelo spremljeno sa đumbirom, belim lukom, renom ili komoračem onda možete da dodate sasvim malo soli, a to nećete osetiti“, smatra nutricionista Ekaterina Maslova.
Takođe, ruski stručnjaci savetuju da se umesto većih količina soli u jelo dodaje sušeni paradajz, s obzirom da je to odličan pojačivač ukusa. Preporučuju i da se obična kuhinjska so zameni nekom drugom, na primer morskom ili himalajskom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala