- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li su sistemi S-400 završili u američkoj bazi Indžirlik

© REUTERSVojna baza u Indžirliku, Turska
Vojna baza u Indžirliku, Turska - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Turske negiralo je saopštenja da je prebacilo protivvazdušne raketne sisteme S-400 u aviobazu Indžirlik, javila je agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovane izvore u vojnom sektoru.
„Takve tvrdnje apsolutno nisu tačne“, rekao je izvor.
Ranije je više lokalnih sajtova objavilo da su sistemi koje je Turska kupila od Rusije završili u američkoj bazi Indžirlik.
Podsetimo, prvi ugovor o isporuci Turskoj ruskih PVO sistema S-400, Moskva i Ankara su potpisale u aprilu 2017. godine. Ugovorom je predviđeno da se turskoj strani predaju četiri divizije protivavionskih raketnih sistema ukupne vrednosti 2,5 milijardi dolara. Četrdeset pet posto tog iznosa Turska je platila unapred, ostatak se plaća na kredit. Već u jesen 2019. godine sve komponente protivavionskih raketnih sistema su isporučene turskoj vojsci.
Treba podsetiti da je Vašington više puta pretio Ankari sankcijama za kupovinu ruskih sistema PVO. Američka strana veruje da će Moskva, zahvaljujući raspoređenim S-400, dobiti pristup tehničkim karakteristikama najnovije NATO avijacije. Ključna mera koju su Sjedinjene Države preduzele u vezi sa Turskom bilo je isključenje turske strane iz programa konstrukcije aviona F-35.
Predsednici Turske i SAD, Redžep Tajip Erdogan i Džozef Bajden, na marginama Samita G20 u Rimu  - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SVET
Stejt department: Bajden preneo Erdoganu zabrinutost zbog ruskih sistema S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala