- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasador Rusije u BiH: U SB UN pobedilo međunarodno pravo, logika i zdrav razum /video/

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da ishod sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH, predstavlja pobedu međunarodnog prava, logike i zdravog razuma.
Kalabuhov je rekao da je jednoglasno usvajanje Rezolucije, kojom je produžen mandat Eufora i uskraćeno obraćanje Kristijanu Šmitu, bio sasvim logičan potez. Dodao je da je izveštaj Šmita, odnosno Kancelarije visokog predstavnika (OHR), subjektivan i neizbalansiran.
„Moramo odvojiti pitanje produžetka mandata Eufora, odnosno misije Altea od pitanja OHR-a, jer oni nikako nisu vezani, čak ni po Dejtonskom sporazumu. Altea je vojni aspekt Sporazuma, a OHR civilni. Zbog toga je u Savetu bezbednosti to moralo da bude razdvojeno i zadovoljan sam što su naše zapadne kolege razumele tu logiku i jednoglasno usvojile rezoluciju kojom se produžava mandat Altea“, rekao je Kalabuhov za RTRS.
On smatra da bi, 26 godina od završetka mirovnog procesa, lokalni akteri u BiH trebalo da preuzmu potpunu odgovornost, čak i onu koja proističe iz operacije Altea, u smislu da nije potrebno vojno prisustvo da bi u BiH bili kreirani uslovi za normalan razvoj.
Kada je reč o Kancelariji viskog predstavnika, Kalabuhov je ponovio stav Rusije, a to je što skorije zatvaranje OHR-a, koji je, kako je naveo, postao razlog destabilizacije i instrument u rukama stranog faktora, umesto da bude poveznica između tri naroda.
„Želeli bismo što brže zatvaranje, ali postoje određena neslaganja. Mi želimo brzo zatvaranje, drugi traže ispunjavanje nekih uslova koji se teško mogu ispuniti, kao što je na primer pozitivno stanje u BiH, koje je gotovo nemoguće postići“, istakao je ruski ambasador.
On je naglasio da je teško govoriti o stvarnom suverenitetu BiH dok god je u zemlji prisutan OHR.
„Paradoks je da oni koji zagovaraju suverenitet traže od OHR-a da brani taj isti suverenitet“, ukazao je Kalabuhov.
On je naglasio da OHR nije ispunio ni najosnovniju stvar, a to je zvaničan prevod Dejtonskog sporazuma.
Kalabuhov je istakao da bi situacija bila drugačija da se OHR i visoki predstavnik finansiraju iz budžeta BiH, jer bi bili odgovorni prema građanima, a ne prema onima čija sredstva troše, a to su EU i međunarodna zajednica.
On je rekao da Rusija smatra da se mora promeniti i kompozicija Ustavnog suda BiH u pravcu odlaska stranih sudija, te da bi ovaj sud trebalo da postane deo suverene BiH, u kojoj bi postojao konsenzus između lokalnih faktora, odnosno tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Međutim, kako je rekao, uticaj spoljnih faktora to ometa.
Kalabuhov je naglasio da je Valentin Incko, nametanjem zakona, kreirao najveću krizu posle Dejtonskog sporazuma, ali da je potrebno smiriti situaciju i ratnohuškačku retoriku koja dolazi iz političkog Sarajeva.
Kada je reč o povlačenju saglasnosti Republike Srpske za sporazume o Oružanim snagama, Visokom sudskom i tužilačkom savetu i Upravi za indirektno oporezivanje, ruski ambasador je poručio da je to legitimno pravo Srpske.
„Narodna skupština Republike Srpske je legalno izabran organ koji donosi legalne odluke. Samo u slučaju kada NSRS ne bi podržala povlačenje saglasnosti, onda ono ne bi bilo legitimno, a dok god se to dešava u skladu sa demokratskim propisima i Dejtonskim sporazumom, ja tu ne vidim pravni, suštinski problem“, istakao je Kalabuhov.
On je rekao da je BiH potreban dijalog i da Rusije insistira na tome, jer BiH ne može biti funkcionalna sve dok o njenoj sudbini ne odlučuju konstitutivni narodi i entiteti.
Kalabuhov smatra da rat u BiH nije moguć, jer to nije izlaz iz krize, dodajući da je i građanima i političarima najbitnije očuvanje mira. U tom pravcu, ruski ambasador smatra da bi bilo dobro da svi politički akteri u BiH potpišu pakt o miru.
Kada je reč o diplomatskim odnosima Rusije i Republike Srpske, Kalabuhov je naglasio da su ti odnosi izuzetno dobri, najavivši otvaranje kancelarije Ruske Federacije u Banjaluci.
O tome da li je odluka SB UN veliki udarac za zapadne zemlje, kakva je sudbina OHR-a i da li će se Kristijan Šmit zakonski suočiti sa optužbom Milorada Dodika za lažno predstavljanje u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govorio je diplomata Zoran Milivojević:
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
REGION
Izbegnuta zamka Zapada: Kako su Rusija i Kina stopirale „visokog predstavnika“ usred Njujorka
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Šmitov izveštaj nije napad na Dodika, već na celu Srpsku
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
REGION
Komandant Eufora: Dodik ne preti, zajednička vojska i nije po Dejtonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala