- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„AIK Banka“ potpisala ugovor o kupovini „Zberbanke Srbija“

Sberbanka - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
„AIK Banka a.d. Beograd“ je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju „Zberbanke Srbija a.d. Beograd“,
Ovo je deo zajedničkog ugovora potpisanog između „Zberbanke Evropa AG“ i „AIK Banke a.d. Beograd“, „Gorenjske banke d.d. Kranj“ i „AEC Ltd“ o kupovini „Zberbank subsidijara“ u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj, čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijardi evra.
Potpisivanju ugovora prethodio je proces tokom kog je rađena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost obezbeđivanju kvalitetne usluge klijentima, rezultirali su da se „AIK Banka a.d. Beograd“, „Gorenjska banka d.d“ i „AEC Ltd“ smatra najatraktivnijim ponuđačem.
Predsednica Izvršnog odbora „AIK Banke“ Jelena Galić stavila je poseban akcenat na zajednički rast i dalji razvoj, uz posvećenost konstantnom unapređenju usluga.
„Nakon uspešno realizovanog preuzimanja ’Alfa banke‘ u Srbiji i ‘Gorenjske banke‘ u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju ’AIK Banke‘, ali i svojevrsnu potvrdu našeg dosadašnjeg poslovanja. Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama“, istakla je Galićeva.
Po realizaciji procesa akvizicije „Zberbank subsidijara“ u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, „AIK Banka“ biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra. Sa ovom akvizicijom „AIK Banka“ nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3 odsto, prenosi portal e-kapija.
Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela.
Zberbanka - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
REGION
„Zberbanka“ odlazi iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Mađarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala