- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto gigant u nekretninama okreće novi list

CC0 / Pixabay / Tržište nekretnina
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
„Zilou grupa“, gigant u oblasti nekretnina, objavila je da će zatvoriti svoj ogranak za kupovinu kuća „Zilou ofers“ i otpustiti četvrtinu svog osoblja, ili oko 2.000 ljudi, a nakon što je otkriveno da je jedinica pretrpela zapanjujuće gubitke.
Izvršni direktor kompanije Rič Barton istakao je da bi dalje ulaganje u ovaj posao moglo da ugrozi celu firmu.
„Bili smo voljni da preduzmemo zaista veliki rizik u vezi sa ovim, ali ne i rizik po kompaniju“, rekao je Barton.
Vest je zadala udarac tehnološkoj firmi za nekretnine vrednoj 20 milijardi dolara, čiji je rast zavisio upravo od ovog biznisa koji je podrazumevao brzu kupovinu i prodaju kuća radi zarade.
Barton, koji je suosnivač „Zilou grupe“ od 2004. godine, donedavno je zamišljao da kompaniju pretvori u diva koji će kupovati i prodavati 20.000 kuća godišnje i proizvoditi 20 milijardi dolara prihoda u narednim godinama, piše Biznis insajder.
U razgovoru od utorka u kojem se raspravljalo o zaradi u trećem kvartalu, Barton je umesto toga otkrio da je jedinica preplavljena stotinama miliona dolara gubitaka, što je dramatičan preokret u bogatstvu s obzirom na to da su rukovodioci kompanije u poslednjim kvartalima opisali posao kao na ivici profitabilnosti.
Barton je rekao da „Zilou grupa“ nije mogla da savlada fundamentalnu oblast brze kupovine i prodaje.
„U osnovi, nismo bili u mogućnosti da predvidimo buduće cene domova do nivoa tačnosti koji ovo čini sigurnim poslom“, rekao je Barton.
Barton je ukazao na pandemijsku pauzu kompanije, a zatim i na uzburkano domaće tržište kao na događaje „crnog labuda“ koji su odbacili sposobnost kompanije da precizno odredi cene domova, i rekao da bi bio „naivan“ da pretpostavi da drugi događaji u budućnosti neće na sličan način zbuniti njegovu sposobnost predviđanja.
Upumpavamo ih u model, a model pokreće posao za koji postoji velika verovatnoća da će u nekom trenutku dovesti celu kompaniju u opasnost“, rekao je Barton.
Iz „Zilou grupe“ kažu da je ceo posao izgubio 422 miliona dolara tokom kvartala, što je više nego utrostručeno u odnosu na gubitke u celoj prvoj polovini godine.
Akcije „Zilou grupe“ oslabile su 10 odsto u trgovanju posle radnog vremena u vestima od utorka.
U pozivu za zaradu, Barton je jasno stavio do znanja da su izazovi ponude i radne snage samo deo problema, navodeći „izuzetnu volatilnost" na stambenom tržištu i „veliko sniženja na relativno mali obim jedinica, što je dovelo do toga da prizna „inherentni rizik koji postoji u operaciji e-kupovina“.
Rukovodioci kompanije su takođe istakli da je posao sa ponudama počeo da šteti njegovom brendu. Samo oko 10 odsto kupaca koji su se obratili kompaniji za ponudu na kraju je prodalo „Zilou grupi“, ostavljajući neke nezadovoljne svojim iskustvom sa kompanijom, rekao je Barton.
Kompanija se našla u neprijatnoj poziciji da mora da pregovara sa prodavcima o „najvažnijoj stvari koju poseduju u svojim životima, emocionalno i finansijski“, dodao je Barton.
Čovek prolazi pored logoa Jahua - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
SVET
Američki tehnološki gigant se potpuno povukao iz Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala