- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Balkansko bure baruta u svakom trenutku može da plane

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Zapad odobrava zaoštravanje situacije na Balkanu, zbog čega kosovski ekstremisti u svakom trenutku mogu da izazovu konflikt na poluostrvu, napisala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegramu.
"Situacija na Balkanu se zaoštrava, fitilj balkanskog bureta baruta može biti zapaljen u svakom trenutku zbog postupaka kosovskih ekstremista, uz saučesništvo ili direktno podsticanje zapadnih pokrovitelja", navela je Zaharova.
Po njenim rečima, albanske radikalne snage "nastavljaju sa upornim pokušajima da se oslobode Srba" na Kosovu. Zvanična predstavnica MIP Rusije je podsetila da su kosovski specijalci ove jeseni dva puta upali na sever pokrajine, gde žive Srbi.
"Izvor problema na Kosovu su albanski ultranacionalisti koji su tamo preuzeli vlast i koji posebno aktivno pokazuju mišiće uoči lokalnih izbora (prvi krug je održan 17. oktobra, dok je drugi zakazan za 14. novembar). Povlađuju im zapadni centri, pre svih, oni koji su 1999. godine pokrenuli agresiju NATO-a na Jugoslaviju sa ciljem da se Kosovo otrgne od Srbije, ne vodeći računa o mnogobrojnim ljudskim žrtvama", navela je ona. Po njenim rečima, Zapad sada pokušava da natera Srbiju da odustane od nacionalnih interesa i istorijskog sećanja.

"Ovog puta, Velika Britanija je direktno ohrabrila kosovske provokatore, kako je rekao Beograd, uhvativši se ruku pod ruku sA večitim čuvarima svetskog morala. Prema otkrivenim podacima, organizaciju antisrpske samovolje blagoslovio je britanski ambasador u Prištini i njegov sunarodnik koji se nalazi na čelu Misije OEBS na Kosovu. Postoji razlog da se veruje da je izrada kompleksnog vojnog scenarija sa ciljem zauzimanja područja u pokrajini u kojima žive Srbi počela još u julu", dodala je portparolka.

Tako su, po njenim rečima, britanski instruktori obučavali pripadnike kosovske policije, dok su poslati agenti pratili situaciju u severnim opštinama i tokom sukoba snimali učesnike protesta.
"Izgleda da Britanija, čija se politička elita hvali da pripada društvu civilizovanih država, zapravo ne može da se osloboditi kolonijalnih navika. Geopolitički eksperimenti Londona ostavljaju tamnocrvene tragove. Istine radi, evroatlantski saveznici Britanije ne zaostaju mnogo za njom", zaključila je Zaharova.
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
SRBIJA
Priština juri za novim priznanjima – i to unutar EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala