- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ulazimo u tripolarni, strateški nestabilniji svet: Američki general o rivalstvu i mogućem ratu sila

© REUTERS / ALEXANDER DRAGOLogo Pentagona u sali za brifinge u Arlingtonu
Logo Pentagona u sali za brifinge u Arlingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Vašington se zalaže za dijalog NATO-a sa Rusijom i Kinom, međunarodnoj zajednici najmanje je potreban rat velikih sila, izjavio je predsedavajući načelnika štabova američke vojske general Mark Mili na Bezbednosnom forumu u Aspenu.
„Mislim da smo u ovoj fazi u periodu mira između velikih sila. I želimo to da zadržimo. Voleli bismo da to i dalje bude (upravo) rivalstvo. Poslednje što je svetu i Sjedinjenim Američkim Državama potrebno je rat velikih sila“, istakao je Mili.
Prema njegovim rečima, s tim u vezi potrebna je „međusobna komunikacija sa Rusijom, Kinom ili bilo kojom drugom zemljom“. On je napomenuo da se to može dogoditi i putem posrednika i direktno.
„Mislim da je to mudar pristup. Čvrsto sam ubeđen da ne treba razgovarati samo sa saveznicima, partnerima i prijateljima, već je apsolutno neophodno razgovarati sa protivnicima i neprijateljima“, smatra američki general.
On je naglasio da već sada postoje mehanizmi za međusobnu komunikaciju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, kao i između NATO-a i Rusije.
Kako je naveo, NATO ima sve mogućnosti za to: postoje ljudi koji podržavaju direktnu saradnju sa Rusijom, kao i sa Kinom i drugim zemljama.

Strateška nestabilnost

Američki general dodao je da svetska zajednica ulazi u doba povećane strateške nestabilnosti.
„Ulazimo u tripolarni svet, gde su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina sve velike sile. Mi, po mom mišljenju, ulazimo u svet koji će potencijalno biti strateški nestabilniji nego, recimo, u poslednjih 40, 50, 60 ili 70 godina“, naglasio je Mili.
On je objasnio da će povećani značaj imati „održavanje mira između velikih sila“.
„Nalazimo se u 76. godini mira između velikih sila. I ulazimo u period, po mom ličnom mišljenju, potencijalno povećane nestabilnosti i rizika. I mi (SAD), Rusija, Kina, kao i svi ostali, svi saveznici i partneri (Vašingtona), moramo da budemo veoma oprezni... u pogledu načina na koji postupamo jedni s drugima u perspektivi“, upozorio je američki general.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala