- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji napravljen test koji otkriva lažne potvrde o vakcinaciji

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Ministarstvo zdravlja Rusije
Laboratorija Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Ministarstvo zdravlja Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg saopštio je da je centar napravio test koji može da utvrdi da li je osoba zaista vakcinisana protiv virusa korona, prenose „Izvestija“.
Prema njegovim rečima, test otkriva u krvi prisustvo antitela na membranski protein adenovirusa Ad26 koji potvrđuje da se osoba zaista vakcinisala protiv kovida 19.
Kako je dodao, adenovirus Ad26 koristi se u vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) kao „transport“ za isporuku delova genetskog materijala SARS-CoV-2 u ćelije, koji kodira informacije o strukturi S-proteina virusa.

„Prva komponenta 'Sputnjika Ve' napravljena je na osnovu Ad26 koji se veoma retko susreće kod ljudi. Stoga prisustvo antitela na adeno 26. govori da su osobe vakcinisane. A ako čovek završi na intenzivnoj nezi i kaže da se vakcinisao, ali nema antitela na membranu Ad26 onda najverovatnije ima lažnu potvrdu o vakcinaciji protiv kovida 19“, precizirao je Gincburg.

Takođe je saopštio da se u centru „Gamaleja“ takve analize vrše već oko mesec dana. Odeljenja intenzivne nege redovno šalju krv pacijenata na analizu. Za sad je provereno oko 50-60 ljudi, ali rad se nastavlja, pišu „Izvestija“.
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Putin: Pored vakcina uskoro stižu i lekovi protiv korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala