Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija podrhtava: Jesu li dva zemljotresa samo prethodnica za glavni udar

© Sputnik / Nebojša PopovićŠteta koju je zemljotres načinio
Šteta koju je zemljotres načinio - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Vrlo je velika verovatnoća da su dva zemljotresa koja su se dogodila u okolini Kragujevca prethodnica glavnog udara, upozorava Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Ona dodaje da su sa ovim pomeranjem tla povezani i zemljotresi u Mladenovcu.
Sagovornica Sputnjika kaže da ovo podrhtavanje tla ne treba da nas čudi. Ceo prostor Šumadije je seizmički veoma aktivan, ali nemamo taj utisak, jer u poslednjih 30 godina nije bilo jačih zemljotresa.
„Naši najjači zemljotresi, istorijski gledano, dešavali su se u tom području, oko Rudnika, Lazarevca, otprilike u ovoj zoni koja je sada aktivna. Ona je jako blizu zone zemljotresa u Kraljevu koji se dogodio pre 11 godina, upravo na današnji dan. Dakle, ovo područje nije aseizmično, nije čudno da se baš ovde dešavaju zemljotresi.“

Potresi oko Kragujevca — preti li jači udar

Rano jutros je registrovan još jedan potres u okolini Kragujevca magnitude 2.0 po Rihteru, nakon što je prvi, 25 minuta posle ponoći, snage 4.1 po Rihteru uznemirio stanovnike Kragujevca. Pre nekoliko dana više puta ljuljao se i Mladenovac.
Naša sagovornica kaže da su zemljotresi u Mladenovcu i Kragujevcu sigurno povezani:
„Oslobađa se seizmička energija u ovom području, tome prisustvujemo, stene očigledno više ne mogu da akumuliraju tu energiju, već je oslobađaju, to je normalna pojava“, dodaje Mladenovićeva.
© Depositphotos.com / Sudok1Zemljotres
Zemljotres - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Zemljotres

Tri talasa zemljotresa

Upitana kako ocenjuje prognoze da su dva zemljotresa zapravo prethodnica sledećeg, mnogo jačeg, naša sagovornica kaže da se slaže sa tom teorijom.
„Kada krene oslobađanje seizmičke energije, postoje tri vremenska talasa kada se dešavaju. Prvi su obično slabiji udari koji prethode glavnom i najjačem zemljotresu, slede naknadni udari, slabiji, označavaju da se polako smiruje seizmička zona. Tako da nije isključeno da može i jači zemljotres da se dogodi u ovom području. Niko vam neće reći kada će se to tačno desiti, ali da se područje polako aktivira — da. Sigurno se nisu slučajno u dva dana desila dva zemljotresa jako blizu jedan drugom“, tvrdi Mladenovićeva.
Ona dodaje da glavnom udaru može da prethodi i više manjih pomeranja tla. Podseća da je to bio slučaj i u decembru prošle godine u Hrvatskoj, na području Gline i Petrinje.
„Onom glavnom zemljotresu prethodila su dva slabija prethodnog dana, samo što tada sa sigurnošću to nismo mogli da tvrdimo, ali s obzirom da to nije neuobičajeno, nismo mogli ni da tvrdimo da se neće desiti. Zanimljivo je, jer ako ne poznajete dobro seizmično područje, ništa sa sigurnošću ne možete da tvrdite. Oslanjamo se samo na statistiku, što je nezgodno, ali i statistika dosta govori, ako geološki gledano dobro poznajemo područje.“
© AP PhotoZemljotres u Hrvatskoj
Zemljotres u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Zemljotres u Hrvatskoj

Kolika je maksimalna magnituda?

Anu Mladenović smo pitali da li je, s obzirom na statistiku iz ranijih iskustava, ako do njega dođe, moguće predvideti kolike snage bi bio najjači udar zemljotresa ovih dana u Šumadiji.
„Ne tačno, ali otprilike znamo da u tom području maksimalni zemljotres može da ima magnitudu oko 5,6 po Rihteru. Ali to opet znamo na osnovu verovatnoće, a ne na osnovu proračuna koji imaju veze sa geološkim podacima. Pre svega mislim na podatke koji nam ukazuju na sâm proces. Zemljotres je posledica procesa rasedanja, trebalo bi na taj način i da ga posmatramo. Kada bismo to mogli da merimo, znali bismo tačnije koliko jak zemljotres može sada da se desi. Dakle, na osnovu statistike, bio bi oko 5,6, to je maksimalna magnituda za ovo područje.“
Nakon serije zemljotresa u regionu Mladenovca i dva koja su se sinoć i jutros osetila u Kragujevcu i okolini, registrovan je još jedan, kod Topole. Prema podacima Seizmološkog zavoda Srbije, potres je bio jačine 1,7 jedinica Rihterove skale, a dogodio se oko 9 časova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala