- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

SB UN usvojio rezoluciju o produženju mandata Eufora; Rusija: BiH nema visokog predstavnika

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je večeras jednoglasno rezoluciju kojom se produžava mandat Eufora i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.
Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti usaglašena je rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra, preneo je RTRS.
Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

Rusija: U BiH nema visokog predstavnika

U BiH nema viskog predstavnika, poručio je večeras ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN i ocenio da su sve veći pritisci na Republiku Srpsku.
"Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve sto rade Srbi", rekao je Nebenzja na sednici SB UN, na kojoj je jednoglasno usvojena rezolucija kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i visoki predstavnik.
On je dodao da je Kancelarija visokog predstavnika postala izvor problema u BiH.
Govoreći o bivšem visokom predstavniku u BiH, Nebenzja je rekao da je Incko "odlučio da ima pravo da nametne zakon" i ocenio da je to podstaklo neslaganje i podele u zemlji.
Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti usaglašena je rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra, preneo je RTRS.
Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

SAD: Lideri BiH da prestanu s opasnom retorikom

Ambasadorka SAD u Savetu bezbednosti UN Linda Tomas Grinfild ocenila jeda se BiH suočava sa najdubljom političkom krizom u postratnoj istoriji i pozvala lidere u toj zemlji da prestanu sa "opasnom i zapaljivom retorikom", a posebno, kako je navela, lider SNSD Milorad Dodik.
Ona je pružila podršku radu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i njegove kancelarije i zatražila je i da se deblokira rad državnih institucija.
Ambasadorka je rekla da je Dodikova retorika opasna, a u tom kontekstu je pomenula njegov poziv da se RS povuče iz oružanih snaga BiH i drugih institucija i da se RS potpuno povuče iz BiH.
"SAD podržavaju izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za celi Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je pretnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas", smatra ambasadorka.

Kina za nepristrasan pristup međunarodne zajednice

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang tokom sednice u Savetu bezbednosti UN rekao je da se BiH već neko vreme suočava sa nizom problema koje bi trebalo da reše ljudi koji tu žive.
"Ohrabrujemo sve lidere na prioritet daju interesima države i stanovnika, pojačaju dijalog i konsultacije o stvarima oko kojih su zabrinuti", rekao je kineski diplomata.
Kina od međunarodne zajednice traži nepristrasan pristup procesu rešavanja problema u BiH, preneo je RTS.

Francuska i Britanija podržale rad visokog predstavnika

Stalni predstavnik Francuske u UN Nikolas de Rivijer rekao je da ova zemlja podržava usvajanje francuskog predloga rezolucije u Savetu bezbednosti UN o produžetku mandata EUFOR-a u BiH, ali je ocenio da "visoki predstavnik ima ključnu ulogu u BiH" i da može da doprinese održavanju stabilnosti u toj zemlji.
On je istakao da Francuska podržava evropski put BiH, kao i celog zapadnog Balkana, prenosi RTRS.
I predstavnica Velike Britanije rekla je da ta zemlja podržava teritorijani integritet i celovitost BiH.

Ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj pročitao dielove izveštaja Kristijana Šmita

Alkalaj je naveo da je Šmit dobro predstavio situaciju u BiH, ocenivši da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom krizom nakon rata, koju, kako je rekao, "predvode Milorad Dodik i SNSD".
On je, ipak, istakao da "nisu samo problemi u Republici Srpskoj, te da se u FBiH tri godine ne može formirati nova vlada.

Hrvatska traži promenu izbornih zakona

Ambasador Hrvatske pri UN, Ivan Šimonović rekao je da Zagreb podržava stabilnu i prosperitetnu BiH, te nastavlja da poštuje teritorijalni integritet.
Postojeći izborni okvir onemogućava Hrvatima u BiH da izaberu svoje legitimne predstavnike u Predsedništvu, istakao je hrvatski ambasador.
Šimonović je ukazao da je to razlog zbog kojeg se izborni zakoni moraju menjati i da Hrvatska podržava promene zakonskog okvira u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Srbija: Dijalog jedini put napred

"Republika Srbija od međunarodne zajednice očekuje nepristrasan i balansiran pristup. Verujemo da je dijalog unutar institucija u BiH jedinu način za izgradnju poverenja i postizanje kompromisa", rekao je ambasador Srbije pri UN, Nemanja Stevanović.
Stevanović je rekao i da Srbija smatra da odluka o Kancelariji visokog predstavnika međunarodne zajednice treba da bude doneta u duhu saradnje i poštovanja svih svetskih faktora i uz konsenzus članica Saveta bezbednosti UN.
"Srbija će nastaviti da bude uključena na najkonstruktivniji način kao što smo to činili i u prošlosti", rekao je srpski ambasador, navodeći da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.
Naveo je i da će Srbija podržati sve dogovore koje postignu dva entiteta, te da se protivi rešenjima koja nisu doneta konsenzusom.
"Put ka budućnosti je popločan dobrosusedskim odnosima i aktivnom saradnjom u regionu. Srbija će nastaviti da podstiče sve političke faktore u BiH da nastave put u tom pravcu", rekao je Stevanović.
Ambasador Srbije je rekao i da su rat i konflikti odavno okončani, da je to poglavlje istorije zatvoreno, kao i da su sve države krenule napred.
"Stoga mislimo da takav jezik ne bi trebalo koristiti za opis stanja u regionu", rekao je Stevanović komenatrišući deo nove rezolucije Saveta bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala