- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Postepeno se obnavljaju kanali komunikacije sa Vašingtonom

© Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana
Ruska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Rusko-američki kanali komunikacije postepeno se obnavljaju, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov za televiziju „Rusija 24“.
„Do danas smo uspostavili poslovne odnose na liniji Saveta bezbednosti, naravno, nikada nismo prekidali kontakte preko ministarstava spoljnih poslova. Pre samo dve nedelje ovde (u Vašingtonu) je boravila velika delegacija koju je vodio potpredsednik Vlade Aleksej Overčuk, koja je održala sastanke sa predstavnicima različitih američkih struktura. Načelnik generalštaba general Gerasimov sastao sa svojim kolegom u Helsinkiju. Sve ovo ukazuje na to da se postepeno ponovo obnavljaju, uspostavljaju kanali komunikacije između dve države“, objasnio je Antonov.
Ambasador je napomenuo da je najvažnije da ti kontakti dovedu do konkretnih rezultata u unapređenju odnosa između zemalja.
„Na kraju krajeva, postoji ogroman broj problema. Prvi je virus korona koji je uneo promene u normalan život Rusa, Amerikanaca i građana širom sveta. Drugi su klimatske promene o kojima se sada raspravlja u Glazgovu. Mi smo, naravno, zainteresovani za uspostavljanje pragmatičnih, poslovnih i predvidljivih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama“, naglasio je Antonov.
Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu podržale predlog Rusije da se ponište sva postojeća diplomatska ograničenja, dodao je Antonov.
„Naš predlog za poništavanje svih postojećih ograničenja nije podržan ni u Stejt departmentu ni u Beloj kući. To pitanje sam lično pokretao tokom svojih kontakata“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su odgovorile na brojne zahteve Rusije o informacionoj bezbednosti, ali većina zahteva se ignoriše.
On smatra da bez rešavanja ovih problema izgradnja normalnih odnosa između dve zemlje neće biti moguća.
„Imam osećaj da neki ovde u Vašingtonu polaze od činjenice da su nam potrebni predvidljivo loši odnosi u toj oblasti. Naravno, sa takvom postavkom ne možemo se složiti“, naglasio je ambasador.
Prema njegovim rečima, postojeće poteškoće odražavaju se na svakodnevni život ruskih diplomata.
Antonov je, međutim, dodao da postoji verovatnoća i da Sjedinjene Američke Države uvedu nove sankcije Rusiji, ali da se bez obzira na sankcije, trgovinsko-ekonomska saradnja između Moskve i Vašingtona razvija.
Ruski ambasador takođe smatra da Sjedinjene Američke Države treba da revidiraju svoj koncept „moralnog egoizma“.
„Ne može se reći da ne postoji verovatnoća da se objave nove (antiruske) sankcije. Takva mogućnost postoji. Amerikanci, po mom mišljenju, treba da preispitaju svoj koncept moralnog egoizma. U čemu je suština ovog koncepta? Svojevremeno je na to odgovorio Henri Kisindžer, koji ga je formulisao na sledeći način: ‘ono što je dobro za Ameriku, dobro je za ceo svet’“, objasnio je Antonov.
Diplomata je naglasio da je u ovom konceptu „zaboravljeno da imamo različite zemlje, različite prioritete, da su kultura i istorija takođe različiti“.
„Amerikanci na ekonomskim i međunarodnim tržištima nameću svoje pristupe... Pri tome nam stalno prete sankcijama. Važno je da su ruska preduzeća naučila da rade pod ovim uslovima i pronalaze načine da sarađuju bez kršenja američkih zakona, da sarađuju sa američkim kolegama u korist američkih i ruskih ekonomija nakon udara koji je doneo virus korona“, zaključio je Antonov.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u utorak je pozvao američke vlasti da se uključe u dijalog sa ruskom stranom kako bi se poništila postojeća ograničenja. Kao odgovor na antiruske sankcije koje je uveo Vašington i proterivanje diplomata, Moskva je uvela ograničenja na zapošljavanje američkih građana Rusije i drugih zemalja u američkim diplomatskim predstavništvima.
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala