- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SMS afera: Australijski premijer objavio poruke koje mu je slao Makron, Pariz besan

© AP Photo / Philippe WojazerEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Francuski političari besni su zbog odluke australijskog predsednika vlade Skota Morisona da objavi privatne SMS-ove koje je razmenjivao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. što je produbilo diplomatske tenzije između dve zemlje.
„Poverenje je u potpunosti narušeno. Objavljivanje poruka koje razmenjuju šefovi država gruba je i vrlo nekonvencionalna taktika“, rekao je francuskim medijima neimenovani savetnik blizak predsedniku Makronu. Dodao je da francuskom predsedniku „tako nešto nikad ne bi palo na pamet“, prenosi Gardijan.
„To nije potez koji će pomoći u poboljšanju odnosa Francuske i Australije“, rekao je.

Šta piše u SMS-ovima

Dva dana pre najave osnivanja vojno-bezbednosnog pakta AUKUS i otkazivanja ugovora o isporuci francuskih podmornica Australiji, Makron je u tim porukama Morisona pitao da li može očekivati dobre ili loše vesti o podmornicama.
Objavljivanje poruka usledilo je pošto je Makron izjavio kako je znao da ga Morison laže o planovima da će nabaviti nuklearne podmornice od SAD i Velike Britanije.
Francuski mediji opisali su curenje SMS-ova kao „spektakularan i ekstremno redak događaj“ koji ukazuje kako je Makron bio informisan da ugovor o podmornicama neće biti ispunjen, čak i pre nego što je on razvrgnut.
© AP Photo / Rick RycroftSkot Morison
Skot Morison - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Skot Morison
Zvaničnici Jelisejske palate, međutim, insistiraju da to zapravo pokazuje kako Makron nije znao u kom stadijumu su pregovori Australije, SAD i Britanije ni dva dana pre nego što je Australija odustala od ugovora sa Francuskom teškog više od 57 milijardi evra za isporuku 12 konvencionalnih podmornica.
Drugi izvor iz francuske vlasti rekao je AFP-u da su „znali da Australijanci imaju neke probleme, ali su smatrali da se radi o tehničkim aspektima i rasporedu, kao što je i slučaj sa svakim velikim ugovorom, te da bi Makron reagovao na vreme da je bio upoznat sa namerama Australije. On navodi da se Makronova poruka odnosila na te probleme, pošto je sledećeg dana bio zakazan sastanak sa predstavnicima Naval grupe, koja je trebalo da isporuči podmornice.

Zvali kad je Makron zauzet

Pariz je takođe demantovao navode Kanbere kako nisu odgovarali na njihove pozive. Izvori iz francuske vlasti navode kako je u Jelisejsku palatu stigao samo jedan poziv, i to u sredu pre podne dok je Makron bio na redovnom nedeljnom sastanku kabineta.
„Teško je verovati kako australijski premijer nije znao za tu činjenicu. Morao je znati da je predsednik u to vreme nedostupan“, kazao je neimenovani funkcioner francuske vlasti.
Kasnije istog dana Pariz je saznao da je ugovor poništen te da će uskoro biti održana konferencija za štampu o tome.
„Zanimljiv način na koji se vode stvari. Francuska je ostavljena bez mogućnosti da odgovori ili da izmeni uslove konkursa. Mi nemamo ništa protiv toga da neka vlada sama odlučuje, to je njihovo pravo, ali simptomatično je na koji način nešto rade“, kazao je izvor.
Iz Jelisejske palate takođe navode kako je Morison mogao da zatraži sastanak sa Makronom, na primer na sastanku G20 u Rimu ili na klimatskom samitu u Glazgovu COP26.
„Predsednik je bio spreman za premijerov predlog, ali on nije stigao“, kazao je izvor.
Morison i Makron razgovarali su telefonom prošle nedelje, što je francuski predsednik iskoristio da ukaže na važnost normalizacije odnosa, navodi Gardijan.
Morison, međutim, insistira da je sredinom juna na večeri u Parizu rekao Makronu da konvencionalne dizel podmornice neće zadovoljiti australijske strateške potrebe.
Međutim, australijski premijer je ujedno kazao kako u tom trenutku ne može sa sigurnošću reći da će kupiti američke ili britanske nuklearne podmornice jer ti planovi „još nisu gotovi“, te se drže u tajnosti.
Makron posle incidenta: Ne treba preuveličavati - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SVET
Makron: Premijer Australije me je lagao
Trijumfalna kapija u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
SVET
Francuska u procepu – kako da je ne uvuku u konfrontaciju SAD i Kine
Kineski vojnik pored američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
SVET
Odmeravanje snaga pred odlučujuću bitku Amerike sa Kinom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala