- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nije u našem interesu“: „Gaspromu“ ne odgovaraju visoke cene gasa u Evropi

© AP Photo / Jens MeyerGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
„Gasprom“ nije zainteresovan za rekordno visoke cene gasa u Evropi jer to vodi degradaciji potražnje, izjavila je zamenica direktora Jelena Burmistrova.
„Ponoviću još jednom: nismo zainteresovani ni za rekordno niske ni za rekordno visoke cene gasa. Ovo drugo vodi ka degradaciji potražnje u Evropi, što, očigledno, nije u našem interesu kao proizvođača i snabdevača“, rekla je Burmistrova tokom onlajn obraćanja učesnicima međunarodne konferencije o gasu „Flejm“.
Ona je dodala da ruski gasni gigant želi da vidi uravnoteženo i predvidljivo tržište u Evropi da bi i kompanija i potrošači mogli uspešno da posluju.
Predstavnica „Gasproma“ je navela podatak da proizvodnja gasa u samoj Evropi od početka godine smanjena za 10 milijardi kubnih metara, a istovremeno su drastično smanjene isporuke tečnog gasa.
Za to vreme „Gasprom“ je povećao izvoz ka evropskim potrošačima.
„Imajući to u vidu veoma nas čude tvrdnje da su do rasta cena gasa u Evropi dovele aktivnosti ‘Gasproma’ “, rekla je Burmistrova.
Podsetimo, Putin je 27. oktobra naložio „Gaspromu“ da nakon završetka pumpanja gasa u podzemna skladišta u Rusiji poveća isporuke u skladišta kompanije u Evropi. Šef „Gasproma“ Aleksej Miler je rekao da će kompanija izvršiti zadatak. Dan nakon toga cena novembarskih fjučersa za gas u Evropi na otvaranju trgovanja pala je za devet odsto, na 950 dolara za hiljadu kubnih metara.
Pre toga, 6. oktobra cena gasa dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Nemački mediji: Putin jednim predlogom pokazao da je dominacija Rusije na tržištu – neosporna
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ dala je glavna urednica Sputnjika Srbija, Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala