- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Film Borisa Malagurskog "Crna Gora: Podeljena zemlja" stiže u SAD

© Boris MalagurskiBoris Malagurski pred publikom u Beču
Boris Malagurski pred publikom u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Nakon evropske turneje novog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog, tokom koje je film prikazan u gradovima širom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Češke, Danske, Norveške i Švedske, film "Crna Gora: Podeljena zemlja" stiže u više gradova u Sjedinjenim Američkim Državama.
Uz prisustvo Malagurskog, koji će lično otvoriti svaku premijeru i nakon projekcije učestvovati u diskusiji sa publikom, film se 5. novembra prikazuje u Bostonu, 6. novembra u Patersonu u Nju Džerziju, 7. novembra u Čikagu i 8. novembra u Majamiju. "Poslednji put kad sam bio u Americi povodom turneje prethodnog filma, "Težina lanaca 3", bilo je uzbudljivo - prepune sale, sjajna energija publike i, naravno, neizostavni protesti Albanaca protiv mene i mog filma. Protestima se ne nadam, ali verujem da će se publici još više dopasti novi film," navodi režiser Malagurski za Sputnjik.
Ni evropska turneja filma o Crnoj Gori nije prošla bez teškoća. U Cirihu su švajcarski mediji napali Malagurskog i premijeru njegovog filma u nadi da će ona biti otkazana.
"Bilo je ogromnog pritiska na gradonačelnika da zabrani premijeru, ali on, srećom, nije podlegao pritiscima. Zahvalan sam što se stao u odbranu našeg naroda i slobode govora," kaže Malagurski.
"U Geteborgu je jedan kulturni centar gde je trebalo da prikažemo film otkazao projekciju samo 3 sata pre premijere. Predstavnici kulturnog centra su samo pustili SMS poruku organizatorima da "nemaju tehničkih mogućnosti da puste film", iako je sve oko tehnike unapred dogovoreno. Iz kulturnog centra su ignorisali pozive organizatora, nakon čega su im poslali još jedan SMS da "ne zovu više" i blokirali su broj organizatora. To se jednostavno ne radi osim ako imate jasnu agendu da sabotirate premijeru," kaže Malagurski i dodaje da je "zahvalan našoj crkvi u Geteborgu koja je omogućila da se premijera ipak održi na drugoj lokaciji."
Na premijerama filma "Crna Gora: Podeljena zemlja" širom Evrope su se prikupljala sredstva za sledeći film na kojem Malagurski radi sa svojim filmskim timom.
"Radi se o filmu o Republici Srpskoj koji će predstaviti i objasniti viševekovnu težnju srpskog naroda zapadno od Drine da bude svoj na svome. I na američkoj turneji filma o Crnoj Gori ćemo prikupljati sredstva za idući film i nadam se da će ljudi da ga podrže, jer neku veliku podršku institucija nismo dobijali ni do sada, a ne očekujem je ni u budućnosti," zaključuje Malagurski i poziva naše ljude u SAD da povedu i Amerikance na projekcije filma "Crna Gora: Podeljena zemlja" u Bostonu, Patersonu, Čikagu i Majamiju.
Više informacija i linkovi za karte nalaze se na zvaničnoj stranici producentske kuće Malagurskog: https://malagurski.com/sr/crnagora/
Malagurski je ranije za Sputnjik rekao kako se nada da će se publici dopasti film i da će u javnosti, kako domaćoj tako i svetskoj, otvoriti debatu o temama koje film obrađuje:
Mitropolit Amfilohije i Boris Malagurski - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
REGION
Film Borisa Malagurskog „Crna Gora: Podeljena zemlja“ stiže u gradove širom Evrope /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala