- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Odluka o Šmitu je dogovor svetskih sila i na višem nivou, zahvalnost Kini i Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Da Kristijan Šmit neće govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN moglo se i predvideti zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH, istakao je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
Dodik je rekao da to predstavlja logičan sled.
„Bilo je za očekivati da na sledećim sesijama nema visokog predstavnika, niti izveštaja. Ali neki se ponašaju nelogično i misle da treba da na razmatranje Savetu bezbednosti stave visokog predstavnika i da podnese neki izmišljeni izveštaj koji vrvi od neistina“, izjavio je Dodik za RTRS.
Naglasio je da su Šmitov izveštaj napisali muslimani u Sarajevu i Obaveštajna služba.
„Šmit je samo potpisao“, istakao je Dodik.
Dodik je rekao da kompromis u SB UN predstavlja dobar pomak i razlog za zadovoljstvo.
„Ali, ne treba likovati, jer to je dogovor svetskih sila i na višem nivou. Zahvaljujem se na principijelnosti Rusiji, Kini i drugim zemljama. Mi ništa nemamo protiv mandata Altee. Ali, logično je bilo da se ne prihvati Šmitov govor. Za nas visoki predstavnik ne postoji i ne postoji ni izveštaj“,naglasio je Dodik.
Kristijan Šmit neće govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN, koja treba da bude održana večeras, niti će OHR biti pomenut.
To se navodi u tekstu rezolucije koji je Savet bezbednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora. Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat Eufora u BiH, odnosno misije Altea.
Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlašćenja. Međutim, u utorak popodne članice Saveta bezbednosti su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može videti, OHR i visoki predstavnik se nigde ne pominju.
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Šmitov izveštaj nije napad na Dodika, već na celu Srpsku
Savet bezbednosti UN tokom sastanka o Severnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Ovo je bilo nezamislivo pre 15 godina: Opstanak Republike Srpske na Ist riveru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala