Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Batut“ objavio odluku o primeni buster doze vakcine protiv korone

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ objavio je da se, na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, a prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Srbiji, buster doza vakcine protiv kovid 19 primenjuje kod svih osoba kod kojih je završena primarna vakcinacija.
Kako je objavljeno na sajtu „Batuta“, buster doza primenjuje se nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Fajzer/Bajontek) ili vektorske vakcine (Sputnjik Ve (Gam-KOVID-Vak), Astra Zeneka).
Buster doza se primenjuje i nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (Sinofarm).
Buster doza daje se i nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).
Batut navodi da se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza.
Ako se vakcina Sputnjik Ve (Gam-KOVID-Vak) primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine, navodi se u odluci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala