- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Pokretanje „Severnog toka 2“ moglo bi se otegnuti do maja sledeće godine

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Proces dobijanja dozvole za pokretanje gasovoda „Severni tok 2“ od nemačkog regulatora mogao bi se otegnuti čak do maja, piše agencija „Blumberg“.
Kako je objašnjeno, nakon dobijanja dokumenata o gasovodu Federalna mrežna agencija Nemačke treba da donese preliminarnu odluku o sertifikaciji u roku od četiri meseca, odnosno do 8. januara. Nakon toga Evropska komisija ima rok od dva meseca da prouči tu odluku.
Konkretno, radi se o proveri usaglašenosti projekta sa evropskim energetskim pravilima. Iako presuda neće biti obavezujuća, pokretanje „Severnog toka 2“ moglo bi se razvući do 8. maja, s obzirom da Evropska komisija ima pravo da produži razmatranje odluke još dva meseca. Tek nakon toga nemački regulator može da izda licencu, podseća agencija.
Međutim, „Blumberg“ naglašava da proces sertifikacije zavisi i od energetske situacije u Evropi, a ona bi mogla da se pogorša.
U jesen su spot cene gasa u Evropi značajno porasle usled povećane potražnje u Aziji i nedovoljnih zaliha u skladištima gasa na kontinentu. Sa druge strane, agencija podseća da bi isporuke gasa „Severnim tokom 2“ mogle da započnu dan po dobijanju dozvole.
Prema pisanju „Blumberga“, ne bi trebalo da bude problema sa odobravanjem gasovoda u Nemačkoj – vlada Angele Merkel oduvek je podržavala projekat, uprkos kritikama SAD, Ukrajine i pojedinih članica EU.
Pretpostavlja se da neće biti promena ni sa mogućim naslednikom Merkelove Olafom Šolcom, jer se i njegova stranka zalagala za izgradnju gasovoda.
Kompanija „Gasprom“ je u septembru saopštila da je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena. Drugi krak gasovoda „Severni tok 2“ biće napunjen gasom do kraja godine, saopštio je ranije direktor kompanije „OMV“ Alfred Štern.
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Premijer Bavarske poziva: Ubrzajte pokretanje „Severnog toka 2“ – zaustaviće rast cena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala