Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Udruženje istoričara tzv. Kosova: Odluka o Visokim Dečanima neće biti sprovedena

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Dečani na KiM
Manastir Dečani na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Na izjavu izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon da vlada privremenih institucija u Prištini mora da sprovede ustavnu presudu o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani reagovalo je Udruženje istoričara tzv. Kosova „Alji Hadri“, poručivši da je odluka o vraćanju imovine manastiru neustavna i nezakonita i da neće biti sprovedena.
“Viola fon Kramon treba da zna da ne treba primenjivati ​​neustavnu i nezakonitu odluku Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o imovini preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’, jer ona proističe iz zakona iz vremena nasilnih mera Miloševićevog doba. Protiv zakona, odluka i podzakonskih akata iz Miloševićevog doba, sve demokratske države sveta, uključujući i Nemačku, borile su se i smatrale ih diskriminatorskim“, navodi se u saopštenju Udruženja istoričara tzv. Kosova, prenosi Gazeta ekspres.
Oni ističu da i Viola fon Kramon, ali i svi drugi međunarodni zvaničnici treba da znaju da manastir Visoki Dečani niko ne ugrožava i da ga ugrožava zlonamerna politika srpskog osoblja u manastiru Dečani.
“Imovina preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija" mora da se vrati na upravljanje opštini Dečani. Ta imanja pripadaju Dečanima, a ne Savi Janjiću“, napisali su dečanski istoričari, prenosi Kosovo onlajn.
Ustavni sud Kosova je 2016. godine potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SRBIJA
Viola fon Kramon Prištini: Srpsko pravoslavno nasleđe na Kosovu mora biti zaštićeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala