Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je Srbiji pokazala havarija u Bugarskoj

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPodzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti
Podzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Potrošači u Srbiji neće dugo trpeti zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj. Ona je pokazala koliko je dobro što Srbija ima i planira da gradi još skladišta gasa. Takođe se pokazalo i koliko je važno što je naša zemlja obezbedila uvoz iz više pravaca, kaže za Sputnjik stručnjak za energetiku Jelica Putniković.
Zbog pucanja cevi u kompresorskoj stanici na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke tog energenta Srbiji, Javno preduzeće "Srbijagas" je hitno uvezlo pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske. U tom preduzeću kažu da će do kraja radnog dana biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasom u Srbiji.
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će uvoz biti nastavljen i sutra, ako havarija ne bude sanirana.
Stručnjak za energetiku Jelica Putniković za Sputnjik kaže da, iako su se Novosađani jutros probudili u hladnim stanovima i bez tople vode, u suštini Srbija ne treba da brine, s obzirom da ima i svoje rezerve gasa.
"Gasno skladište u Banatskom Dvoru je puno, vitalne funkcije, vitalni delovi potrošnje gasa, sigurno će biti snabdeveni. Interventno je obezbeđen i uvoz prirodnog gasa iz Mađarke, verujem da su u toku pregovarati i o dodatnom uvozu gasa preko Mađarske. Imamo i slobodan pravac preko Horgoša, to znači da možemo da nabavimo gas i iz skladišta Baumgarten kod Beča ili sa drugog pravca. Sa druge strane, pošto "Gasprom" isporučuje gas Srbiji na bugarsko - srpskoj granici, vervatno će se i Rusi potruditi da nadomeste taj gas, ne samo Srbiji, već i Mađarskoj koja se snabdeva iz Turskog toka preko Bugarske i Srbije", objašnjava Putnikovićeva.
Upitana šta ako se slična situacija dogodi u sred zime, kada su niske temperature, pa je i potrošnja gasa znatno veća, ona kaže da ova situacija potvrđuje koliko je dobro što se planira proširenje kapaciteta gasnih skladišta u našoj zemlji.
© Sputnik / Stefan ĐurićPotrošači u Srbiji neće dugo trpeti zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj.
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Potrošači u Srbiji neće dugo trpeti zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj.
"Ozbiljno se radi na tome da se izgradi još jedno gasno skladište u Itebeju. To je nalazište prirodnog gasa koje je iscrpljeno. Nedavno na gasnoj konferenciji portala "Energija Balkana" prvi čovek "Srbijagasa" je najavio povećanje kapaciteta skladišta u Banatskom Dvoru, ali i da je nalazište u Itebeju predviđeno za još jedno gasno skladište, čiji će kapacitet biti milijardu kubnih metara. Sa dva skladišta Srbija će biti obezbeđena da može i duži period da bude bez snabedanja preko Turskog toka".
Putnikovićeva dodaje da je ova situacija takođe pokazala da je dobro što Srbija ima slobodan pravac snabedvanja, da može da dobije gas i iz Mađarske, jer je situacija u kojoj smo nešto što ne može da se predvidi.
"Kada nije hladna zima, Srbija dnevno troši do 10 miliona kubnih metara gasa. Danas je obezbeđeno pet miliona iz Mađarske, verovatno isto toliko može da se izvuče iz Banatskog Dvora, što znači da će se veoma brzo uspostaviti gasno snabdevanje korisnika koji su ostali bez gasa".
Bugarski operater gasne mreže "Bulgartransgaz" prekinuo je transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje.
Usled havarije i prekida isporuke prirodnog gasa jutros od 6 časova u potpunosti je obustavljena isporuka prirodnog gasa Javnom komunalnom preduzeću "Novosadska toplana".
Za nju će gas biti obezbeđen tokom dana, a Jelica Putniković kaže da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati koliko će Bugarima trebati vremena da otklone kvar.
"Nema još dovoljno informacija o tome koliki je obim havarije, ali će i oni sigurno požuriti da je saniraju što pre, jer je verovatno ugroženo i snabedanje dela Bugarske. Kako god, Srbija svakako neće ostati bez gasa", zaključuje Putnikovićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala