- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sofija: Severna Makedonija opet netolerantna prema svojim građanima bugarskog identiteta

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je „agresivnu kampanju prema etničkoj Bugarki“ Daneli Arsovskoj koja je pobedila na izborima za gradonačelnika Skoplja.
Prošle nedelje je stranka „Socijaldemokratski savez Makedonije“ (SDSM) premijera Severne Makedonije u ostavci Zorana Zaeva oštro kritikovala Arsovsku koja se kandidovala za gradonačelnicu Skoplja iz opozicione partije VMRO DPMNE. Kao razlog navodi se „njena namera da sakrije bugarsko državljanstvo“.
Stranka je istakla da nema ništa protiv njenog porekla, ali da Arsovska nije smela da krije takav podatak od glasača. Takođe podseća da su ranije na Fejsbuk stranici SDSM bili istaknuti plakati sa natpisom „ne treba nam bugarski gradonačelnik“.
S tim u vezi, bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sofija namerno nije komentarisala ponašanje makedonskih političara, jer nije želela da učestvuje u predizbornoj retorici. Međutim, kako kažu, takva odluka da se ne meša u političke procese u drugoj zemlji ne znači da Sofija prihvata diskriminaciju i govor mržnje prema Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji.

„Događaji koji su se desili prošle nedelje i agresivna retorika koja je korišćena u predizbornoj kampanji za imenovanje gradonačelnika Skoplja još jedan je slikovit primer atmosfere netoleratnosti i neprijatnosti nametnute u zemlji protiv njenih građana koji imaju bugarski identitet i prema samoj Republici Bugarskoj“, saopštio je bugarski MIP.

Podsetimo, Arsovska je pobedila na izborima za gradonačelnika Skoplja prema rezultatima drugog kruga. Zoran Zaev, čija je stranka na lokalnim izborima imala slab rezultat, podneo je ostavku.
Danela Arsovska - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
REGION
Oksfordska škola: Žena koja je srušila Zaeva i preživela aferu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala