- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski poslanik krivi Evropsku komisiju: Ništa ne radi po pitanju cena gasa

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Poslanik Evropskog parlamenta Bogdan Žonjca optužio je Evropsku komisiju da ništa ne radi po pitanju cena gasa na evropskom tržištu, prenosi RT.
„Odsustvo odgovora Evropske komisije na neprihvatljiv trend cena, koji pre svega utiče na evropske potrošače, podriva napore EU u osiguranju energetske bezbednosti i sprovođenju Zelenog kursa Evrope“, izjavio je poljski poslanik.
Prema njegovim rečima, moguće je izdvojiti tri razloga zbog kojih je došlo do povećanja cene gasa: nizak nivo zaliha u podzemnim skladištima, isporuka gasa na tržište Azije i „male količine osporuka iz Rusije“.
Kako je izjavio poslanik, poskupljenje gasa značajno utiče na cene električne energije i cene hrane.
On se zapitao kakve mere planira da preduzme Evropska komisija da se slična kriza ne bi desila i tokom zime.
Cene gasa u Evropi su naglo porasle poslednjih meseci. Od početka avgusta, one su porasle skoro četiri puta. Eksperti poskupljenje povezuju sa nekoliko faktora: polupraznim skladištima gasa u Evropi, ograničenom ponudom glavnih isporučioca i visokom potražnjom za tečnim prirodnim gasom u Aziji.
Prošle nedelje je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio kompaniji „Gasprom“ da se, nakon što se napune gasom podzemna skladišta u Rusiji, započne povećanje isporuka u Evropu. On je uveren da će to omogućiti da se pouzdano, stabilno i ritmično ispunjavaju ugovorne obaveze, odnosno da se evropski partneri snabdevaju gasom u periodu jesen-zima.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
RUSIJA
Nije samo Rusija kriva: Američki mediji o gasnoj krizi u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala