- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novi podaci: Kolike su plate stranaca u Nemačkoj

CC0 / Pixabay / Novac
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Najnovije istraživanje Instituta za nemačku ekonomiju (IW) pokazalo je da mnogi stanovnici Nemačke koji dolaze iz drugih zemalja zarađuju više od samih Nemaca.
Podaci koje je objavio list "Velt am Zontag" baziraju se na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje.
Indijci u Nemačkoj koji rade puno radno vreme u proseku mesečno zarađuju 4.824 evra, što je gotovo 1.300 evra više od zarade Nemaca. Objavljeni podaci ne govore da je reč o bruto iznosu u kom Nemci prikazuju prosečne zarade, prenosi Feniks magazin.
Mnogi akademici iz trećih zemalja od 2012. godine pristižu u Nemačku, a među njima je najviše matematičara, informatičara, prirodnjaka i inženjera koji rade u takozvanim MINT profesijama.
MINT je skraćenica za matematičare, informatičare, stručnjake na području prirodnih nauka i tehničare. Oni su u Nemačkoj obično plaćeni znatno iznad proseka.
Prosečna mesečna plata Nemaca je 3.541 evro (bruto). Austrijanci u Nemačkoj zarađuju 4.582 evra, a Amerikanci 4.468 evra.
Britanci, Kinezi, Švajcarci, Brazilci i oni koji dolaze iz zemalja Beneluksa takođe imaju prosečnu platu stalno zaposlenih radnika iznad granice od 4.000 evra.
I Francuzi u Nemačkoj u proseku zarađuju više od Nemaca, odnosno 3.952 evra. Za razliku od njih,
Sirijci imaju relativno nisku prosečnu mesečnu platu koja se kreće do 2.195 evra, Rumuni 2.157 evra i Bugari 2.072 evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala