- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev o petoj fazi pandemije virusa korona

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Rusija se od proleća 2021. godine nalazi u petoj fazi pandemije virusa korona, kada je porastao broj obolelih, koji je dostigao istorijski maksimum i skoro da se nalazi na kritičnom nivou, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„U petu fazu smo ušli u proleće ove godine i taj period još uvek traje. Sada smo svedoci sve većeg broja obolelih, koji je u skladu sa velikim obimom testiranja dostigao istorijski maksimum. Nivo broja obolelih je na veoma visokom nivou, skoro da je kritičan, u toku je masovna vakcinacija“, napisao je on u članku za list „Ruska gazeta“.

On je naveo da život u novoj realnosti zahteva promišljene odluke i dug rat sa infekcijom, koji se mora voditi u saradnji sa svim zemljama sveta bez obzira na političke ambicije.
Prema mišljenju Medvedeva, prva faza pandemije je počela u decembru 2019. godine i trajala je do marta 2020. godine. Tada su mnoge države mirno primale informacije o novoj bolesti, a Rusija je „počela da radi na merama u slučaju masovnog širenja bolesti“.
Do sredine juna 2020. godine trajala je naredna „akutna“ faza. U treću fazu je Rusija, prema njegovim rečima, ušla tokom leta i jeseni 2020. godine, kada su se optimizovali „upravljački alati“ i završila ispitivanja vakcina protiv virusa korona.

„Četvrta faza pandemije, koja je nastala tokom jeseni-zime 2020-2021. godine obeležena je bila novim porastom broja obolelih“, napisao je Medvedev.

Prema mišljenju zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, kovid će dugo ostati sa ljudima, mada se situacija u poslednje vreme drži pod kontrolom.
Medvedev je naveo da je potrebno, u cilju borbe sa nekim narednim sličnim bolestima, raditi na novim tehnologijama i instrumentima u svim sferama ekonomije i života. Pored toga, on je pozvao da se maksimalne snage i resursi usmere na rešavanje „ključnih tačaka nejednakosti u društvu“, pružanje pomoći najugroženijim kategorijama ljudi i stvaranju takozvanih „vazdušnih jastuka“ u slučaju vanrednih okolnosti.
Ranije je Medvedev izjavio da virus korona nije omeo zemlje da nastave ratove, uvode sankcije i čak se pojavilo više otvorenih NATO provokacija.
On je ujedno i naveo šest lekcija koje su nastale usled krize izazvane kovidom 19: ozbiljno shvatiti virus, boriti se na međunarodnom nivou sa njim, međusobno poverenje među državama je važnije od ideologije i konkurencije, prisiljavanje na vakcinaciju nije dobro, potrebno je obrazovati ljude, virus korona je ozbiljno usporio četvrtu industrijsku revoluciju i virus je deo naših života i dugo će i ostati.
Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
RUSIJA
Rusija: Nazalna vakcina protiv virusa korona štiti šest meseci
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala