- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Kijev pokušava da uvuče Rusiju u rat u Donbasu

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVojni manevri "Vostok 2018"
Vojni manevri Vostok 2018 - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Ukrajinske vlasti preduzimaju pokušaje da se u Donbasu napravi situacija koja bi naterala Rusiju da uđe u rat, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Zaoštravanje situacije je očigledno. Vide se pokušaji da se napravi provokaciona situacija, da se izazove neki odgovor ustanika i uvuče se Rusija u neka ratna dejstva", rekao je Lavrov televiziji "Rusija 24".

Ministar je nazvao "zagonetnom istoriju" saopštenja o upotrebi dronova koje je Ukrajina kupila od Turske.
"Komandant Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je to oružje upotrebljeno, a ministar odbrane govori da se ništa od toga nije desilo. Mislim da oni tamo misle da im je od veće koristi da pokažu da su "face", pa su već počeli da bombarduju, grubo i direktno kršeći Minske sporazume, nego reći da ipak realizuju Minske sporazume i predlože sazivanje u normandijskom formatu", naveo je ministar.
Odgovarajući na pitanje o perspektivama saziva ministarskog sastanka u "normandijskom formatu", Lavrov je naglasio da "nam nije potreban sastanak radi sastanka".
"Pokušavaju da nas "pozovu", pozivajući se na to da je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao da će organizovati "normandijski format", makar na nivou ministara. Mi ne bežimo od sastanka", izjavio je ministar.
Pri tom, prema rečima Lavrova, ruski lider, obećavajući da će naložiti da se radi na tim procesima, rekao da prvo treba realizovati ono što su se dogovorili u decembru 2019. godine u Parizu.
"Sve o čemu smo se dogovorili, trebala je da ispuni kijevska vlast. Ona nije mrdnula prstom oko "formule Štajnamjera", oko određivanja posebnog statusa Donbasa, da se status usaglasi sa zakonom Ukrajine", rekao je Lavrov.
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Kako je NATO pokušao da nauči Rusiju kako da živi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala