- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je jedna Ruskinja pobedila slavnu američku superzvezdu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaKosmodrom kroz naočare Julije Peresiljd
Kosmodrom kroz naočare Julije  Peresiljd - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
„Roskosmos“ i ruske filmadžije prestigli su Nacionalnu vazduhoplovnu i svemirsku administraciju (NASA) i „Spejs iks“ koji su planirali da pošalju holivudsku zvezdu Toma Kruza i s njim snime prvi u istoriji film u svemiru. Umesto njega – u kosmos je prva stigla Julija Peresiljd
Ruska glumica, reditelj Klim Šipenko i kosmonaut Oleg Novicki, su na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, za 12 dana uspeli da snime prvi igrani film "Izazov", i da ga po spuštanju na zemlju, u rekordnom roku montiraju i prikažu na svetskoj izložbi "Ekspo" u Dubaiju.
Kardiohirurg Ženja (Julija Peresiljd) dobija zadatak da spasi život kosmonautu Ivanovu koji je na svemirskoj stanici izgubio svest. Uprkos tome što njegovo stanje nije kritično, njegov povratak na Zemlju je nemoguć, jer ne bi izdržao opterećenje pri povratku u atmosferu. Konzilijum lekara donosi odluku – neophodno je izvršiti operaciju srca u svemiru. Pred glavnu junakinju, kardiohirurga Ženju, koja je vodeći stručnjak u svojoj oblasti, stavlja se veliki izazov.

Tri hiljade kandidata za ulogu

To je, u najkraćem, sadržaj snimljenog filma za koji su glumci, zbog vanrednih uslova snimanja i obimnih priprema, morali da ispune mnogo više uslova, nego na običnom kastingu.
Na glavnu žensku ulogu pretendovalo je više od tri hiljade kandidatkinja – ne samo profesionalnih glumica, već i devojaka koje nisu iz te sfere, ali je samo 20 njih prošlo lekarsku i stručnu komisiju.
Pored brojnih lekarskih pregleda, glumica Julija Peresiljd i režiser Klim Šipenko, kao i njihovi dubleri Aljona Mordovina i snimatelj Aleksej Dudin, prošli su ubrzani kurs obuke koji je trajao od maja ove godine u Centru za obuku kosmonauta, a koji je podrazumevao razna testiranja izdržljivosti, kao i treninge. Oni su obučavani da se u skafanderima kreću po Međunarodnoj kosmičkoj stanici, kako da jedu, piju, spavaju, koriste toalet. Boravili su i u centrifugi i barokomori, naučeni su kako da šalju SOS signale pomoću solarnih senzora, a takođe i kako da reaguju i kako da se ponašaju u vanrednim situacijama i po sletanju na Zemlju. Pripreme na kojima su sticali teoretska i praktična znanja bile su toliko iscrpljujuće da je režiser Šipenko smršao čak 15 kilograma.
Posle višemesečnog napornog rada, „filmska posada“ je uspešno položila sve ispite i 19. septembra je prebačena na kosmodrom „Bajkonur“, gde su prošli završnu fazu priprema pred let.

Sledi snimanje u otvorenom svemiru

Snimanje je bilo zahtevno, a Šipenko je, pored rediteljskog posla, bio i snimatelj i bavio se rasvetom, dok je Julija preuzela i ulogu šminkerke.
Pored Olega Novickog, u snimanju su učestvovali i ruski kosmonauti Petar Dubrov i Anton Škaplerov, sa kojima su Peresiljdova i Šipenko odleteli u svemir. Dubrov i Škaplerov su ostali na Međunarodnoj svemirskoj stanici do proleća iduće godine.
Režiser Klim Šipenko je izrazio nadu da će film „Izazov“ pokriti budžet od dve milijarde rubalja, odnosno više od 24,2 miliona evra koliko je potrošeno na snimanje, a takođe je obelodanio i da priželjkuje snimanje filma u otvorenom svemiru ili na mesecu.
„Izazov“ nije samo dramski film, već i naučno-obrazovni projekat, a njime su Očekuje se da će ruski film „Izazov“ koji je zajednički projekat „Roskosmosa“, „Prvog kanala“ i studija Yellow, Black and White, između ostalog, potvrditi liderstvo Rusije u kosmičkoj sferi, promovisati ruske tehnologije i vratiti prestiž profesije kosmonauta u očima mladih Rusa.
Više o tome kako je Julija preduhitrila Toma Toma Kruza pogledajte u emsiji Ljubinke Milinčić "Moj pogled na Rusiju":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala