- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

I transport je odgovoran za klimatske promene | Energija Sputnjika

Pratite nas
Klimatske promene i uticaj gasova sa efektom staklene bašte na globalno otopljavanje nekako su u fokus stavili samo deo energetike – proizvodnju električne i toplotne energije. Ispod radara, bar ovde kod nas ostao je deo energetike koji gorivom snabdeva transport.
A transport, pokazuju podaci, proizvodi skoro 30 odsto štetnih gasova. Procene ukazuju, takođe, na to da saobraćaj u gradovima ozbiljno doprinosi klimatskim promenama. Naime, analize pokazuju da su gradovi odgovorni za 75 odsto globalne emisije CO2, pri čemu transport i zgrade tome najviše doprinose. A pored ovog urbanog saobraćaja ne smemo zaboraviti pomorski, prekookeanski, ali i rečni, vazdušni, drumski i železnički saobraćaj.
Istovremeno imamo sve glasnije zalaganje ekologa i političara o potrebi da se transport preorijentiše sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije (OIE).
O tome koliko je ovaj cilj realan, da li su i mogu li automobile na struju, solarni avioni, električni vozovi, kamioni i brodovi koji “lože” zelena goriva smanjiti negativan uticaj transporta na životnu sredinu i ublažiti klimatske promene u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Žanetom Ostojić Barjaktarević, konsultantom za OIE u transportu.
Energija Sputnjika, 01.11.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala