Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija: SPC očekuje izvršenje odluke o Visokim Dečanima

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska sa sedištem u Gračanici danas je potvrdila da Srpska pravoslavna crkva očekuje od nadležnih institucija puno izvršenje odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016, kojim se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara okolne zemlje i šume.
"Odluka je konačna i neopoziva i njeno neizvršenje samo dodatno pokazuje pravnu ugroženost manastira Visoki Dečani, koji je između ostalog i zbog toga stavljen početkom ove godine na listu sedam najugroženijih kulturno-istorijskih objekata u Evropi od strane prestižne međunarodne organizacije Europa Nostra“, navodi se u objavi Eparhije raško-prizrenske na Tviteru.
Eparhija je pozdravila međunarodne apele da se odluka suda sprovede i crkvena zemlja ubeleži u katastru.
Pročitajte još:
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SRBIJA
Viola fon Kramon Prištini: Srpsko pravoslavno nasleđe na Kosovu mora biti zaštićeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala