- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Češki premijer upozorava: Bez ruskog gasa Evropi preti energetsko siromaštvo

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Češke Andrej Babiš
Premijer Češke Andrej Babiš - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Evropljane bi moglo da zadesi energetsko siromaštvo ukoliko evropski političari nastave da blokiraju tranzitne kapacitete gasovoda želeći da spreče zavisnost od Rusije u isporukama prirodnog gasa, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

„Zbog neodgovarajućih zakona i spekulacija cena nacionalnih emisionih kvota izmakla je kontroli, što je dovelo do rasta cene električne energije. Mnogi Evropljani bi mogli da se nađu u opasnosti od energetskog siromaštva zbog cena prirodnog gasa koje brzo rastu, a koje su uslovljene činjenicom da države povećavaju energetsku potrošnju“, upozorio je premijer Češke, govoreći na sastanku svetskih lidera koji je počeo u okviru Konferencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu.

Kako je rekao, umesto da pregovaraju sa Moskvom, evropski političari blokiraju tranzitne kapacitete gasovoda „Severni tok 2“ i „Opal“, pozivajući se na strah da će Evropska unija zavisiti od Rusije.
„Dame i gospodo, ovo bi moglo da vam zvuči kao novost, ali mi već zavisimo od ruskog prirodnog gasa“, dodao je Babiš.
Istovremeno, ocenio je da bi Evropa trebalo da se dogovori o dugoročnim gasnim ugovorima sa Rusijom, jer su, kako kaže, isporuke gasa velika prednost i za Rusiju i za Evropu. Stoga su potrebni bileteralni pregovori i sporazumi, konstatovao je premijer.
Samit svetskih lidera se održava 1-2. novembra na 26. sesiji država-članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama. Učesnici će govoriti o akcijama koje sprovode u svojim zemljama i na međunarodnom nivou u postizanju ciljeva iz klimatske agende.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Putin naložio „Gaspromu“: Povećajte isporuke gasa Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala