- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Prava Bugara u Severnoj Makedoniji kao u doba Tita

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Arno Mikkor / Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Prava etničkih Bugara u Severnoj Makedoniji odgovaraju nivou Titove Jugoslavije, izjavio je bivši bugarski vicepremijer i ministar odbrane, lider partije VMRO BND Krasimir Karakačanov.
On je prokomentarisao rezultate lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji nakon kojih je premijer Zoran Zaev podneo ostavku. Prema rečima Karakačanova, sada pitanje ulaska suseda u Evropsku uniju deluje veoma komplikovano.
Bivši bugarski zamenik premijera je izrazio žaljenje što vlada Zaeva nije mogla da nađe zajednički jezik sa Bugarskom, što bi zemlji obezbedilo početak pregovora o članstvu u EU. Pregovori o ulasku Severne Makedonije u EU nisu ni počeli, jer su odnosi Sofije i Skoplja zamrznuti, dodao je Karakačanov.
Sve je moglo da bude mnogo jednostavnije da su Zaev i njegova vlada uložili napore da ispune uslove koji su navedeni u Sporazumu o dobrosusedstvu, konstatovao je bugarski počitičar i dodao da bi na taj način bi pregovori sa EU već bili u toku.

„Naravno, ne možemo, a da ne budemo zabrinuti zbog pobede VMRO DPMNE na izborima – onih koji su govorili o potrebi raskida sporazuma, o restauraciji natpisa na spomenicima koji našu zemlju karakterišu kao fašističkog okupatora i koji su pozvalina opštu diplomatsku ofanzivu EU na Bugarsku“, zaključio je Karakačanov.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u nedelju je podneo je ostavku na mesto premijera Severne Makedonije i svoje stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), posle poraza na lokalnim izborima u Skoplju i drugim velikim gradovima.
Podsetimo, Republika Severna Makedonija i Republika Bugarska potpisale su 2017. godine Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji, pored osnaženja ekonomskih odnosa između ova dva suseda, predviđa i prevazilaženje sporova oko istorijskih pitanja formiranjem zajedničke međudržavne komisije koja se bavi pitanjima istorije, istorijskih udžbenika, interpretacije istorijskih događaja i istorijskih heroja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala