- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vođa talibana prvi put u javnosti /foto/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTalibani u Mazari Šarifu
Talibani u Mazari Šarifu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Vrhovni vođa talibana Habatulah Ahundzada prvi put se pojavio u javnosti, kada je posetio medresu u gradu Kandaharu na jugu Avganistana. On se obratio pristalicama i zatražio božji blagoslov za vođstvo talibana /teroristički pokret zabranjen u Rusiji/.
Habatulah Ahundzada je duhovni vođa talibanskog pokreta od 2016. godine, ali se držao daleko od očiju javnosti, čak i nakon što su njegovi sledbenici u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu.
To je podstaklo spekulacije o samoj ulozi koju Ahundzada ima u novoj talibanskoj vladi - pa čak i glasine o njegovoj smrti, prenosi portal El Arabija.
Međutim, talibanski zvaničnici su saopštili da je on u subotu posetio medresu Darul ulum Hakimah kako bi, kako su naveli, "razgovarao sa svojim hrabrim vojnicima i učenicima".
Događaj je bio strogo obezbeđen i sa njega nisu objavljene fotografije i video-snimci, ali je na profilima talibana na društvenim mrežama podeljen desetominutni audio-snimak koji o tome svedoči.
Tom prilikom je Ahundzada - koji ima titulu "amir el mominin" ili komandar vernika, poslao versku poruku - u govoru se nije dotakao politike, već je zatražio božji blagoslov za vođe talibana.
Pomolio se za, kako je preneseno, "talibanske mučenike", ranjene borce, kao i da oni koji upravljaju ovom zemljom uspeju na "velikom testu".
Ahundzada je imenovan za vođu talibana u brzoj tranziciji vlasti nakon što je u američkom napadu dronom 2016. ubijen njegovog prethodnik mula Aktar Mansur.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala