- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Glazgovu zvanično otvoren samit UN o klimatskim promenama

© AP Photo / Alberto PezzaliSamit o klimatskim promenama u Glazgovu
Samit o klimatskim promenama u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu danas je zvanično otvoren. U naredne dve nedelje vodiće se intenzivni diplomatski pregovori predstavnika 200 zemalja o tome kako da se izbore sa zajedničkim izazovom globalnog zagrevanja.
Zvaničnici će se baviti nizom proceduralnih pitanja pre nego što se lideri iz celog sveta okupe sutra u najvećem gradu Škotske da objasne kako se bore za smanjenje emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i predlože kako da se smanje posledice klimatskih promena.
Mnogi problemi o kojima će se raspravljati na ovom svetskom samitu u Glazgovu već decenijama su na dnevnom redu, uključujući i pitanje kako bogate zemlje mogu da pomognu siromašnijim državama da se izbore sa emisijom štetnih gasova i prilagode se klimi koja globalno postaje sve toplija.
Spor tempo akcije razbesneo je mnoge aktiviste za zaštitu životne sredine koji bi, prema očekivanjima, trebalo da organizuju bučne i kreativne proteste tokom trajanja samita.
Predsedavajuća prethodne klimatske konferencije UN COP25 održane 2019. godine u Madridu i ministarka za životnu sredinu u vladi Čilea Karolina Šmit, započela je skup u Glazgovu zamolivši prisutne zvaničnike da minutom ćutanja odaju počast onima koji su umrli od posledica kovida 19.
Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će se obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala