Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sud odbio Tačijevu žalbu na produženje pritvora

© AP Photo / Mike CorderSpecijalni sud u Hagu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Žalbeno veće Specijalizovanih veća Kosova odbilo je žalbu odbrane bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija na odluku sudije za prethodni postupak o produženju pritvora.
Ovo veće je zaključilo da sudija nije pogrešio kada je odbio zahtev da se Tačiju ukine pritvor i da se pusti na slobodu u neku treću zemlju, uz garancije te države da neće pobeći, ometati postupak ili počiniti nova krivična dela.
Veće je ukazalo da se Tačijeva pozicija razlikuje od ostalih optuženih u istom predmetu, koji su tražili ukidanje pritvora u Hagu i kućni pritvor na Kosovu, kojim povodom je sudija tražio dodatne informacije od kosovske policije o njenim mogućnostima da sprovodi nadzor nad njima.
Ovu odluku donelo je veće sudije Majkla Pikarda, uz saglasnost sudije Emilija Gatija, dok je sudija Nina Jergensen dala izdvojeno mišljenje o uslovima za Tačijevo puštanje iz pritvora. Detaljna odluka objavljena je na sajtu Specijalizovanih veća na 35 strana.
Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.
Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala