- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rover na Marsu „nestao“ je na dve nedelje, a onda se javio nesvakidašnjim slikama /foto/

© AP Photo / NASA/JPL-Caltech via APRover „Istrajnost“ sleće na Mars
Rover „Istrajnost“ sleće na Mars - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Rover NASA „Prezervans“ „nestao“ je na dve nedelje, pošto je prekinuta komunikacija sa njim zbog „Sunčeve konjukcije“. Posle nestanka, rover se javio sa neočekivanim slikama koje prikazuju lepotu marsovskog pejzaža.
„Prezervans“ je morao da se zaustavi na dve nedelje, kada se Sunce našlo između Marsa i Zemlje. Zbog te „Sunčeve konjukcije“ i uticaja naše zvezde, naredbe koje su poslate roveru sa Zemlje mogle su da budu pogrešno primljene, pa NASA nije htela da rizikuje, piše „Lajvsajens“.
Čim se Mars, gledano sa Zemlje, pojavio iza Sunca, rover se „probudio“, nastavio da istražuje krater Jezero i poslao nesvakidašnje slike.
„Ponovo sam na poslu, parkiran između dve predivne formacije stena. Slikam, proučavam klimu, izvodim hemijske eksperimente i apdejtujem softver“, „oglasio“ se rover na svom zvaničnom Tviter nalogu.
Uz taj post objavljene su i dve nesvakidašnje slike površine Marsa kojom se „Prezervans“ kreće. Rover je kasnije poslao još slika Marsa.
„Prezervans“ se spustio na Mars u februaru ove godine, kako bi tragao za mogućim znacima života koji su nekada postojali na Crvenoj planeti, ali i kako bi sakupio uzroke koji će biti doneti na Zemlju.
Fotografija koju je NASA objavila snimljena je 20. februara 2021. roverom „Perezeverans“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
NASA objavila novo otkriće nakon analize stene s Marsa: Deo veće slagalice /foto/
Piramida na Marsu, fotografija planetarnog rovera „Kjuriositi“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Novootkriven predmet na Marsu zaintrigirao naučnike /foto/
Fotografija koju je NASA objavila snimljena je 20. februara 2021. roverom „Perezeverans“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Neverovatan prizor: Zabeležen prirodni fenomen za koji se verovalo da je nemoguć na Marsu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala